Wpis z mikrobloga

Czego warto aktualnie używać do płatności kartą w necie w obcych walutach?

Na czym mi zależy:
- żeby miała korzystne przeliczenia, a prowizja była niska lub zerowa :D (żeby się po prostu opłacało)
- żeby miała wirtualną kartę którą można użyć w necie; plus jeśli tę kartę można łatwo usunąć i wygenerować nową
- żeby można ją było łatwo doładować, najlepiej przez Google Pay lub Blik
- no i oczywiście żeby to było bezpieczne, sprawdzone (dlatego pytam mireczków) a nie jakieś podejrzane

Cinkciarz chyba już padł kompletnie? Revolut to gówo. Jest coś wartego polecenia? Próbował ktoś Zen? Płacił ktoś kiedyś używając Stripe?

#fintech #platnosci #waluty #cinkciarz #revolut #kiciochpyta
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mirkoncjusz: wydaje mi się, że można mieć tylko jedną kartę na raz i nie wiem jaki jest limit (dzienny/miesięczny) gdybyś chciał sobie ją zamknąć i zamówić nową.

Po drugie nie wiadomo jak długo takie korzystne kursy się utrzymają. Portfel walutowy jest dla XTB dość świeżą funkcją, ale możliwe, że jak zdobędą więcej klientów, to wprowadzą gorsze kursy, tak jak zrobił to Revolut. Jak dotąd raz podwyższyli kursy na kilka godzin
  • Odpowiedz
@Mirkoncjusz: zobacz jeszcze Raiffeisen Digital Bank. Bezwarunkowo bezpłatne konto + (wirtualna) karta. Płacisz zawsze z konta w PLN, a przewalutowuje po kursie Visy bez żadnych prowizji. Być może na XTB będzie minimalnie lepszy kurs, ale Raiffeisen bezpieczniejszy, bo masz normalne (austriackie) gwarancje bankowe - a XTB to odrandowany DiPocket, który takich gwarancji nie ma.

Plus na Raiffeisenie masz karty jednorazowe, jeżeli chcesz mieć "bardzo bezpiecznie".
  • Odpowiedz
@nabrzmialy: XTB ma gorsze kursy od Walutomatu, kantoru TMS czy Alior.

Oczywiście różnice są niewielkie, ale nigdy jak obserwowałem XTB nie był lepszy, nie wspominając o braku opcji wypłaty USD bez kosztów transakcji do polskich banków, poza PEKAO SA.
  • Odpowiedz
@wanted: przed chwilą porównałem wymianę małej kwoty w xtb i w walutomacie i pokazało mi ten sam wynik. W walutomacie chwilowo nie pobierają mi prowizji, ale normalnie trzeba doliczyć jeszcze 0,2% za wymianę. Z tms kantoru nigdy nie korzystałem, a Alior miał zawsze gorsze kursy niż Revolut. Pod względem wypłat USD faktycznie wypada lepiej Walutomat, ale z XTB nie musisz nic wypłacać, bo masz kartę, która możesz płacić
  • Odpowiedz
XTB: 4,2845

@wanted: nie bierzesz czasem kursu wymiany podanego przy kupnie akcji za złotówki? Tam jest zawsze gorszy przez prowizję 0,5%. W ewallet mi wychodzi obecnie 4,2643, a w Walutomacie (chwilowo bez prowizji) 4,26.

Alior: 4,2774

@wanted: nieźle, rzucę później okiem. Nie wiedziałem, że przeskoczyli Revolut
  • Odpowiedz
Może trzeba tam mieć jakieś punkty doświadczenia?

@wanted: może dali mi konto premium za napisanie miliona pochwalnych komentarzy na wypoku( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak zupełnie serio to widzę, że przenosisz kasę między kontami tradingowymi ("REAL") bez użycia ewallet. Powinno to wyglądać jak na screenie poniżej ("eWallet").

Możliwe, że nie aktywowałeś sobie go jeszcze. Musisz wejść w zakładkę "portfolio" a potem w ikonkę z kartą w
nabrzmialy - >Może trzeba tam mieć jakieś punkty doświadczenia? 

@wanted: może dali ...

źródło: Screenshot_2025-07-15-21-57-19-11_0d618e5acf4fbc6d59bd9e97b2c530d5

Pobierz
  • Odpowiedz
@nabrzmialy: Dzięki za podpowiedź, mam też tę opcję wymiany w eWallet, ale nadal kurs jest tam mniej korzystny niż u Ciebie. Nie wiem, może trzeba nastukać tam jakiegoś doświadczenia.
  • Odpowiedz