Wpis z mikrobloga

#japonia dowiedziałam się, że po rozstaniu, tylko 25% ojców płaci alimenty. W japoni jest bardzo mała ściągalność alimentów, i kobieta z dzieckiem popadają w nędzę
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tajlosfit: Z tego co wiem to prawo tam też nie przewiduje wspólnej opieki po rozwodzie, prawa rodzicielskie są przyznawane jednemu rodzicowi, drugi rodzic ma płacić alimenty, ale prawo nie zapewnia mu nawet możliwości widywania się z dzieckiem (ʘʘ) ogólnie to bardzo dużo różnych artykułów jest o tym jak samotnym matkom jest tam trudno jeśli kogoś temat interesuje.
  • Odpowiedz
ale prawo nie zapewnia mu nawet możliwości widywania się z dzieckiem (ʘʘ)

@fuurin: i właśnie też to czytałam, i nie rozumiem kompletnie dlaczego tak tam jest xds
  • Odpowiedz
@Tajlosfit: Tam ludzie mają po prostu inną mentalność, inną godność itd podejście, że to rodzina, powinna być odpowiedzialna za członków rodziny, kulturowy wstyd i unikanie konfliktów, ludzie nie chcą se psuć relacji poprzez jakieś ciąganie po sądach, a mówienie o rodzinnych problemach jest źle spostrzegane. Niby od jakiegoś czasu coś tam się w tej kwestii zmienia, ale bardzo powoli.
  • Odpowiedz