Wpis z mikrobloga

Planuję sklecić taki zestawik żeby mieć w przyszłości możliwość rozbudowy i zagrać chociaż na średnich w gta VI xD (chciałem się zmieścić w ok. 4000 zł)
Proszę o tipy czy coś zmienić :))

Karta graficzna: Sapphire Radeon RX 9060 XT Pulse 16 GB
Procesor: Ryzen 5 7500F
Chłodzenie: Arctic Freezer 36
Płyta główna: ASUS B650E MAX GAMING WIFI
Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 650W 80 Plus Gold
RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 5600MHz CL40
SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

#komputery
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Inguz chętnie dołączę, bo młodemu coś podobnego chce złożyć, a że dawno blaszaka nie składałem, to popytałem kolegów i opinie są różne. Z jednej strony "idź jeszcze w AM4 i mocna grafikę" a z drugiej "lepiej już w AM5, grafikę słabszą zawsze możesz wymienic". No i mam dylemat jak Ty.
  • Odpowiedz
  • 0
@ParkingPodziemny: Też na początku gdy zaczynałem się rozglądać, to w wielu polecanych zestawach był procek am4 i lepsza karta.
Uznałem, że nie będzie to zbyt przyszłościowe rozwiązanie, a na gpu które podałem powinna pójść większość nowych tytułów.
Zależy mi też na tym, aby płyta główna miała już nowe złącze PCI E 5.0.
Testy mówiły, że grafika wtedy ma trochę lepsze osiągi xD

Nie wiem też jaką obudowę do tego dobrać, chatgpt mi podpowiadał
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: Te były poniżej 400 ziko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ralphs Jak to laptopowe? XD rozmiar się wydawał normalny. Chyba że piszesz o osiągach xD
Edit. Dobra, sa goodramy 6000Mhz Cl30 za 450, to jeszcze znośnie
  • Odpowiedz
  • 1
@Inguz po osiągach wnioskowałem, że laptopowe, ale możliwe, że Kingston wypuścił takie padło również w wersji desktopowej( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wybrałeś cooler z jedną wierzą, więc na wysokość ramu nie musisz zwracać uwagi. Bierz cokolwiek 6000 cl30, byle jak najtaniej
  • Odpowiedz