Czy macie Państwo ze mną złe układy? No chyba nie.
W zeszłym roku otwieraliśmy nitkę #czekowpis - generalnie ceny kakao wywaliło w kosmos. Ale będzie jazda z Asteriksa i te klimaty. Pamiętacie to państwo doskonale.
Wtedy prosiłem, wskazywałem, mówiłem, aby kupić sobie - oczywiście jak ktoś lubi, nic na siłę - ten wagon mlecznej, czy gorzkiej jakiegoś Wedla (pamiętajcie, nie dajcie innym na sobie nadmiernie zarabiać), czy inny zapas kakao ceremonialnego.
@pasta_alla_carbonara: co tu dużo mówić, nie jest dobrze. Oczywiście producenci chcą na nas nadmiarowo zarobić i walą nas (o ironio) w kakao. Kawa i kakao produkty luksusowe. Jak kakao stanieje na rynkach to cena w marketach i tak zostanie.
Czy macie Państwo ze mną złe układy? No chyba nie.
W zeszłym roku otwieraliśmy nitkę #czekowpis - generalnie ceny kakao wywaliło w kosmos. Ale będzie jazda z Asteriksa i te klimaty. Pamiętacie to państwo doskonale.
Wtedy prosiłem, wskazywałem, mówiłem, aby kupić sobie - oczywiście jak ktoś lubi, nic na siłę - ten wagon mlecznej, czy gorzkiej jakiegoś Wedla (pamiętajcie, nie dajcie innym na sobie nadmiernie zarabiać), czy inny zapas kakao ceremonialnego.
I gdzie dzisiaj, po 15 miesiącach jesteśmy?
Ano 22 gorzkie 80% w oficjalnym sklepie Wedla za ponad 300 ziko https://allegro.pl/oferta/czekolada-mocno-gorzka-80-e-wedel-1-76-kg-22-szt-x-80g-13199300333 - oczywiście ta cena jest totalnie odklejona.
Pojedyncze można dostać po siódemce, ale - jakby nie patrzeć - jest drogo. Przy dolarze szorującym tyłkiem po dnie.
Można było sporo zaoszczędzić.
A ogólnie ceny kakao jak były wysoko, tak są wysoko. To mnie, nie ukrywam, zaskoczyło. A w zasadzie zaskakuje.
Parafrazując z Misia: Widzisz Wykopku? Tak wygląda czekolada.
Nie musi być pistac...wróć, dubajska.
Mi z pakietu 66 czekolad zostało ~10 sztuk gorzkiej. Nie jest źle, jeszcze 2 miesiące ważne. Zejdą na styk.
Idę robić czekoladkę, bo Żona zrobiła fajne babeczki (marchew, banan, jogurt naturalny).
Idealnie.
Pokój z Wami.
#swobodnezycie #oszczednosc #swiadomosc #jedzzwykopem
źródło: 1000006119
Pobierzźródło: Screenshot 2025-07-08 at 18.32.12
Pobierz