Wpis z mikrobloga

@sewieu666 wymieniasz instalację elektryczną w mieszkaniu?

Przerabiałem ten tamat. W WLZ do lokalu przychodzą dwa przewody (L, PEN), w mieszkaniu rozprowadzone są 3 żyłowe przewody (L, N, PE).

Elektryk zrobił to tak: w rozdzielnicy w mieszkaniu 1 przewód PEN jest rozdzielony na dwie listwy: PE i N. Można to zrobić złączkami, ale często robi się inaczej: przewód ochronno neutralny (PEN) trafia na szynę ochronną PE w rozdzielnicy (zielona) ORAZ z szyny PE idzie
Zajc - @sewieu666 wymieniasz instalację elektryczną w mieszkaniu?

Przerabiałem ten t...
  • Odpowiedz
@sewieu666 ja stwierdzam fakt, nie ma innej drogi jak puszczenie przewodu do piwnicy. Albo jest tam miejsce gdzie można się będzie wpiąć (GSU) albo dziura w posadzce i bicie szpil. Nie jest to tanie i proste, ale tak to się robi. Prawo mówi, że jak robisz remont instalacji to masz ją zrobić wg aktualnych przepisów i norm. Ale rozumiem Cię i pewnie zrobiłbym tak samo jak Ty.
  • Odpowiedz
@sewieu666 nie, nic się nie będzie działo, jak np. w tej pechowej sytuacji dotkniesz pralki, a ona będzie dodatkowo miała "przebicie" na obudowę to zamkniesz obwód, prąd popłynie przez ciebie i dopiero zadziała różnicowka. Jak nie będziesz miał pen to nie ma przepływu prądu bo prąd nie ma "gdzie płynąć" więc różnicowka tego nie wykryje.
  • Odpowiedz
@sewieu666 no jak zgodnie z przepisami to to co napisałem, ustawodawcy niej interesuje skąd weźmiesz na to pieniążki, a w rzeczywistości to pewnie większość robi tak jak planujesz.
  • Odpowiedz
@knrwa123: Wg ustawodawcy (a raczej komitetów normalizacyjnych, bo w ustawach ani rozporządzeniach takich kwestii się nie reguluje) nie ma ani słowa o uziemianiu punktu rozdziału przewodu PEN. Mówi się o uziemianiu przewodów PEN/PE.
Uziemienie przewodu PEN w przyziemnej kondygnacji budynku jest wystarczające i tę kwestię załatwia. Na wyższych kondygnacjach niczego się nie uziemia, i nie ma takiej potrzeby. Nie szerzmy dezinformacji, a jest nią z pewnością rzekoma konieczność uziemiania punktu rozdziału PEN.
  • Odpowiedz
@sewieu666: Od tego masz wyłączniki RCD, wyłączniki nadprądowe i mechanizm samoczynnego wyłączenia zasilania (czy to dzięki wyłącznikom, czy to dzięki RCD). Uziom dla działania tego mechanizmu nie jest potrzebny w instalacjach zasilanych z sieci w układzie TN, jest jedynie dodatkiem. A przerwa przewodu PEN to jest awaria instalacji, przed którą ciężko się bronić i żadne uziomy wiele tu nie pomogą. Stosuje się przede wszystkim odpowiednio duże przekroje tego przewodu żeby
  • Odpowiedz