Wpis z mikrobloga

Tom Yum Goong - tajska zupa z krewetkami, można się częstować []
Mój tag: #arinkaofood

Krewetki
Pasta tajska tom yum z galangalem (Kanokwan)
Imbir
Chili suszone
Papryka
Trawa cytrynowa
Limonka
Sos rybny
Pieczarki w zastępstwie grzybów słomkowych
Liście kafiru
Mleko kokosowe
Kolendra, pietruszka zielona
Szarotka
Dymka
Cukier

#gotujzwykopem #foodporn
arinkao - Tom Yum Goong - tajska zupa z krewetkami, można się częstować └[⚆ᴥ⚆]┘
Mój t...

źródło: 20250807_192253

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arinkao dostałaś gdzieś świeża trawę cytrynową w Polsce? Bo jeszcze ostatecznie galangal można zastąpić imbirem ponoć, z resztą pastę pewnie jeszcze w jakichs lepszych delikatesach kupię, ale trawy cytrynowej świeżej w Polsce nie trafiłem nigdy

  • Odpowiedz
  • 0
@Mufi: Tak ale wcześniej je rozmróź i oczyść.
______________________________________________________

dostałaś gdzieś świeża trawę cytrynową w Polsce? Bo jeszcze ostatecznie galangal można zastąpić imbirem ponoć, z resztą pastę pewnie jeszcze w jakichs lepszych delikatesach kupię, ale trawy cytrynowej świeżej w Polsce nie trafiłem nigdy


a w NL gdzie spędzam połowę roku jest w co drugim sklepie za
  • Odpowiedz
@arinkao suszony kiedyś dostałem w prezencie i co prawda brak mi punktu odniesienia bo nie wiem jak smakować powinien, ale nie smakował niczym. Był absolutnie bez smaku moim zdaniem.
  • Odpowiedz
@arinkao niemniej może nie do końca w tej wersji, może w lekko zmodyfikowanej, ale zaraz po beef cola short ribs inspirowanych the bear ta zupka jest następna na liście moich priorytetów.

A beef stock już 6 godzinę pyrka ma malutkim ogniu, także ten pierwszy punkt czeka mnie lada dzień.
Te zupkę odkładam w nieskończoność, szanujmy się, czas wziąć krewetkę w swoje ręce!
Obiecuję się pochwalić jak będę próbował odtworzyć ;)
  • Odpowiedz
@arinkao ok, będę pamiętał. Póki co przefiltrowalem bulion co się gotował całą noc i go redukuje, wyszło trochę za dużo także najwyżej część przerobie do Demi glace, a część zamroże.
  • Odpowiedz