Wpis z mikrobloga

Lipiec
Powinności

8 lipca
Przestań się wygłupiać

Wystarczy tego żałosnego, pełnego biadolenia życia. Przestań się wygłupiać! Dlaczego się martwisz? Co w tym nowego? Co tak trudno zrozumieć? Kto za to odpowiada? Dobrze się zastanów. Czy tylko o rzeczy chodzi? Więc im się przyjrzyj. Poza nimi nic nie ma. A jeśli chodzi o bogów, powinieneś postarać się być bardziej szczerym i dobrym. Wszystko jedno, czy rozmyśla się nad tymi sprawami przez sto lat, czy tylko przez trzy”.
— Marek Aureliusz, Rozmyślania, 9.37

W jednym ze swoich najlepszych esejów Joan Didion pisze: „Charakter, czyli gotowość zaakceptowania odpowiedzialności za własne życie, to źródło szacunku dla samego siebie”.

Marek Aureliusz zachęca do tego, by nie marnować czasu na narzekania na to, czego nam brakuje lub jak się ułożyły sprawy. Trzeba przestać się wygłupiać i stać się reżyserem własnego życia. Charakter można rozwinąć i skutkuje to szacunkiem do samego siebie. Trzeba jednak zacząć i poważnie podejść do tego zadania. Nie później, nie po uzyskaniu odpowiedzi na określone pytania lub poradzeniu sobie z rozpraszającymi uwagę czynnikami, ale teraz. Dokładnie teraz. Wzięcie odpowiedzialności to pierwszy krok.

Brak charakteru to najgorsza z wszelkich możliwości. Didion w eseju „On Self-Respect” pisze: „Życie bez szacunku dla samego siebie jest jak leżenie w bezsenną noc z dala od ciepłego mleka, fenobarbitalu i dłoni bliskiej osoby na narzucie; wyliczasz grzechy uczynku i zaniedbania, zdrady zaufania, subtelnie złamane obietnice, dary na zawsze zmarnowane z powodu lenistwa, tchórzostwa lub niedbałości”.

Stać Cię na więcej.

#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm

PS. Zapraszam do wzięcia udziału w wyzwaniu 75 dni budowania nawyków (sprawdź: 75 hard challenge).
Więcej info na #wyzwanie-75dni-info na naszym discordzie.
Do zobaczenia!

Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"

Stoicki kanał discord: https://discord. gg/JmYuDPPepJ (usuń spację po kropce)
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZalgoZalgo:

Bezdenne biadolenie

Wydaje mi się, że nie mam nawyku narzekania. Na wszelki wypadek kiedyś, znienacka, zadawałem takie pytanie przyjaciołom i znajomym, którzy potwierdzali, że narzekanie nie jest moją ulubioną dziedziną sportu. Skoro tak, skoro to u mnie nieźle działa, to w dzisiejszym felietoniku podzielę się ze społeczeństwem swoim tokiem myślenia.
Marudzenie i jęczenie jest samo w sobie fascynującym zjawiskiem, charakterystycznym w świecie organizmów żywych jedynie człowiekowi. Jeśli spojrzeć na nie chłodnym
  • Odpowiedz
  • 9
Czasem, gdy słucham wypowiedzi psychologów, mówią o tym, aby być łagodnym dla siebie, cierpliwym, wyrozumiałem, jednak od czasu do czasu potrzebuje tego, aby ktoś mną potrząsnął i przywołał do porządku. Dziękuje pan Marek Aureliusz. Nikt nie przyjdzie i za mnie nie poukłada tego życia, no chyba, że chcę wchodzić w jakieś zależności, a to nigdy nie kończy się dobrze.

Druga część poruszona w medytacji to zaczęcie odpowiednich działań. Mam tak, że czekam
  • Odpowiedz
a tu okazuje się, że muszę coś zrobić, aby poczuć się lepiej :)

@ZalgoZalgo: ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) no, tak, chyba właśnie tak to działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 4
@itakisiak: dzięki za wpis. Ja wolę mówić o sobie, więc powiem, jak to wygląda u mnie. Kiedy narzekam, czuję się słabszy i skupiam się na tym, co mi się nie udaje. Był w moim życiu trudny okres, w którym dzieliłem się tym z kilkoma bliskimi osobami i od nich otrzymywałem wsparcie, ale nie ogłaszałem wszem i wobec, jaki to mam ciężki los. Dzięki temu czułem się silniejszy sam przed sobą.
  • Odpowiedz
Tak, stać mnie na więcej. Narzekanie odbiera mi energię, to jak płakanie nad rozlanym mlekiem. Dodam od siebie, że jeśli będę siedzieć nad tym mlekiem całymi dniami, zacznie wydzielać coraz bardziej nieprzyjemny zapach. Wolę tego oszczędzić przede wszystkim sobie, ale i innym.

Kiedy ktoś z mojego otoczenia potrzebuje się wygadać, ewentualnie potrzebuje rady - słucham i radzę, ale jeśli ktoś robi sobie z tego dyscyplinę sportu, w której próbuje być coraz lepszy
  • Odpowiedz