Zamówiłem buty Shimano XC902 na centrum rowerowym. Po przymierzeniu wydawały się dobre więc chciałem jeszcze sprawdzić jak będzie na rowerze. Przykręciłem bloki i po krótkim teście na trenażerze okazały się jednak za duże. Konstrukcja tych bloków jest taka, że zostawia ślad na płytce, bo te ich zabki się wbijają.
Po otrzymaniu zwrotu odpisali mi że buty mają ślady używania (tylko i wyłącznie odbite bloki) i że potrąca 15% wartości sprzętu. Odpisałem im, że to nie jest adekwatny koszt, a w dodatku nie moglem za bardzo inaczej się upewnić czy but pasuje i po ponownym przeanalizowaniu zeszli do 100 zł czyli 10%. Uczciwa cena za takie coś czy nadal trochę za dużo?
@melba: Dawno temu kupowałem buty i chyba na stronie ekoi miałem ostrzeżenia żeby nic nie uszkodzić. Do tego stopnia że nie zalecali mierzenia buta na twardym podłożu ( ͡°͜ʖ͡°)
@average_martial_arts_enjoyer: IMO bardzo uczciwie się zachowali. Nie mają kompletnie obowiązku przyjmować butów ze śladami po blokach, bo wykracza to poza zwykłe zapoznanie się z cechami produktu typu rozpakowanie i przymierzenie obuwia. Niestety, przepisy konsumenckie nie uwzględniają, że niektóre produkty można sprawdzić tylko w rzeczywistym użytkowaniu, które zostawia ślady.
Po otrzymaniu zwrotu odpisali mi że buty mają ślady używania (tylko i wyłącznie odbite bloki) i że potrąca 15% wartości sprzętu. Odpisałem im, że to nie jest adekwatny koszt, a w dodatku nie moglem za bardzo inaczej się upewnić czy but pasuje i po ponownym przeanalizowaniu zeszli do 100 zł czyli 10%. Uczciwa cena za takie coś czy nadal trochę za dużo?
#spd #gravel #mtb #centrumrowerowe
Niestety, przepisy konsumenckie nie uwzględniają, że niektóre produkty można sprawdzić tylko w rzeczywistym użytkowaniu, które zostawia ślady.