Wpis z mikrobloga

#inwestowanie #800plus #gielda #crypto #obligacjeskarbowe #obligacje

Hej, pytanie mam zakładając że było kilku podobnych przede mną. Od tego bądź następnego miesiąca planuję rozpocząć inwestownie PLN z 800+ dla młodych jako ich poduszka za 16-17 lat :) (level 2.5 i 1.5). Nie potrzebuję tych pieniędzy w swoim miesięcznym budżecie i chciałbym to inwestować. W perspektywie 20 lat mieszkanie obecnie ma niezłą stopę zwrotu ale przy polskim wspolczynniku zastepowalnosci ... xD wchodzenie w nieruchy na gorce brzmi slabo

planuję
- obligacje ROD conajmiej 70% kwoty ; 800+ wpływa na moje konto od tego czerwca więc dopiero pula którą mogę kupić zaczyna rosnąć i sukcesywnie będą dokupowane ale mam też cześć środków z poprzedniego roku które chciałbym ulokować troszkę bardziej agresywnie
- akcje/ETF ~20%; sam mam całkiem przyjazny portfel z akcjami ale nie widzę problemu z tym z racji raczej kilkuletniego okresu obsługi a tu raczej patrzę na 15-18lat. nie do konca wiem jaką platformę najlepiej wybrać, xtb ? ing ? revolut? degiro?
- crypto ~ 10%

wszystkie rady mile widziane
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathkaczy: W takim wieku odpusc sobie 70% w obligacje, szkoda młodości, bezpieczne ale średnio zyskowne
Gdybym miał radzić to raczej
10% obligacje (o ile w ogole potrzebujesz tak stabilnej gotówki)
10% krypto(Pamietaj ze to wlasciwei spekulacja nie inwestowanie, nie masz wyników kwartalnych nie masz raportów z wynikami, wszystko to spekula którą może zaorać jeden tweet Trumpa, jak juz to polecałbym tylko bitcoina i nic więcej)
80% w akcje i ETF,
  • Odpowiedz
  • 0
@cojaturobiedokunedzy: dla jasności :) ja nie jestem zielony w inwestowanie, mam z 20% /rr na akcjach ale interesuje mnie czy ktos tu na wykopie przerabial temat inwestowania dlugoterminowego , ostatnio dosc glosno o xtb a tam planowalem budowac portfel etf i tak mam watpliwosci
  • Odpowiedz
@mathkaczy: No ale jakie ty masz pytania o inwestowanie długoterminowe.
Przy inwestowaniu dugoterminowym jezeli nie nie bedziesz mial potrzeby awaryjnego wyciagania pieniedzy to akcje są jescze lepsze od obligacje niż przy krótkim. Obligacje kupuje sie ja masz 55 lat i potrzebjesz stabilnosci a nie zysku, a nie mając 20
  • Odpowiedz
@mathkaczy: Kupuj złote monety, Krugery, klony, kangury etc. Nazbieraj na cała uncję albo na jej część jak wolisz. Najlepiej na tym wyjdziesz, zawsze też szybko sprzedasz w razie potrzeby w każdym kraju.
  • Odpowiedz
@mathkaczy: mocne hasło, 2FA i dalej trzymam na XTB. Myślę że poprawia zabezpieczenia behawioralne.

Sam pakuje pod korek obligacje rodzinne. Traktuję to jako bezpieczną część portfela
  • Odpowiedz
  • 0
@Leithain: wlasnie tak jak czytam to wiekszosc problemu lezy w tym ze ci "okradzeni" mieli jakiekolwiek zabezpieczenia w dupie

u mnie bitwarden, zadne haslo sie nie powtarza, 2fa na wszystkim czym sie da i rozumiem ze xtb wtedy dalej jest stosunkowo dosc bezpieczne
  • Odpowiedz
  • 0
@cojaturobiedokunedzy: ja sobie z tego zdaje sprawe a pytanie jest jedno w calym moim poscie " - akcje/ETF ~20%; sam mam całkiem przyjazny portfel z akcjami ale nie widzę problemu z tym z racji raczej kilkuletniego okresu obsługi a tu raczej patrzę na 15-18lat. nie do konca wiem jaką platformę najlepiej wybrać, xtb ? ing ? revolut? degiro? "
  • Odpowiedz
@mathkaczy: To spindalaj do doradcy, zapłacisz kilka stów i na pewno "lepiej" na tym wyjdziesz a nie zawracasz tutaj dupę niewdzięczny ćwoku.
  • Odpowiedz
@mathkaczy: Nikt Ci nie powie co najlepsze bo każdy ceni co innego, ja uzywam XTB, bo nie mam prowizji mam akcje ułamkowe i dostaje PIT na koniec roku, mama mocne haslo pecjalnie do XTB 2FA i kilkaset tydiecy na koncie, nie boje sie ze mnie okradną ale byłoby fajnie jakby wprowadzili potwierdzenie kazdej transkacji sms-em, przynajmniej jako opcja bo osoby grające krótko terminowo tego nie potrzebują
  • Odpowiedz
@mathkaczy: Ja na twoim miejscu robilbym tak:
- Dla mlodych bym kupowal akcje/etfy/krypto - wieksze ryzyko, wieksze wachania, ale biorac pod uwage badania - wiekszy zwrot w dlugoterminowym inwestowaniu.
- Dla siebie bym kupowal RODy - jako poduszke finansowa dla siebie (i rodziny). Nie traktowalbym tego jako inwestycja typu "na start w zycie dla mlodych"

Nie potrzebuję tych pieniędzy w swoim miesięcznym budżecie i chciałbym to inwestować.

a tu raczej patrzę
  • Odpowiedz
  • 0
@deptacz_gnoju: są :)

@chlop784 stosunkowo stopy zwrotu wahaja sie zawsze ale celuje na poczatek ustanowic ten stabilniejszy fragment aby pozniej zwiekszyc udzial etf / akcji , krypto to raczej "a nóż" , sam mialem 0.4 btc jak byl jeszcze po 4k pln xD ale wtedy go sprzedalem
  • Odpowiedz
@mathkaczy: ja (powtarzam - ja, ktory moze miec nieco inne priorytety i spojrzenie na swiat) zrobilbym na odwrot - budowalbym bardziej ryzykowny portfel i z czasem moglbym przeniesc czesc aktywow na obligacje, tak aby nie bylo jakiegos spadku 30% dzien przed przekazaniem portfela dzieciakom. Rob jak chcesz, to ty masz sie z tym czuc komfortowo.
  • Odpowiedz
ale interesuje mnie czy ktos tu na wykopie przerabial temat inwestowania dlugoterminowego

@mathkaczy: tysiące osób

jeśli perspektywa to >15 lat to 10-20% max wrzucałbym w EDO/ROD, 5-15% max w krypto (czym większy shitcoin, tym mniejszy udział), reszta ETF na stany/świat. na inne proporcje szkoda życia
  • Odpowiedz
@mathkaczy: swoje pieniadze inwestuj jak chcesz. Pieniądze swoich dzieci inwestuj w bezpieczne instrumenty (wszystko w ROD) i ucz je podstaw inwestowania tak, żeby wiedzieli co zrobić z tą kasą gdy juz ją dostaną. Wtedy same zdecydują co dalej z nią zrobić.
  • Odpowiedz