Aktywne Wpisy

Wrrronika +61
Jak mnie biedronka wkurza, no nie mogę xD
Promka na energetyki, ale tylko 3 konkretne smaki, które są wymieszane z innymi dzikami w tym samym pudełku.
Oczywiście możesz też nieświadomie pomieszać 2 smaki, bo w końcu jest napisane "mix".
Czy
Promka na energetyki, ale tylko 3 konkretne smaki, które są wymieszane z innymi dzikami w tym samym pudełku.
Oczywiście możesz też nieświadomie pomieszać 2 smaki, bo w końcu jest napisane "mix".
Czy
źródło: 1000063959
Pobierz
Miguelos +99
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Hej, pytanie mam zakładając że było kilku podobnych przede mną. Od tego bądź następnego miesiąca planuję rozpocząć inwestownie PLN z 800+ dla młodych jako ich poduszka za 16-17 lat :) (level 2.5 i 1.5). Nie potrzebuję tych pieniędzy w swoim miesięcznym budżecie i chciałbym to inwestować. W perspektywie 20 lat mieszkanie obecnie ma niezłą stopę zwrotu ale przy polskim wspolczynniku zastepowalnosci ... xD wchodzenie w nieruchy na gorce brzmi slabo
planuję
- obligacje ROD conajmiej 70% kwoty ; 800+ wpływa na moje konto od tego czerwca więc dopiero pula którą mogę kupić zaczyna rosnąć i sukcesywnie będą dokupowane ale mam też cześć środków z poprzedniego roku które chciałbym ulokować troszkę bardziej agresywnie
- akcje/ETF ~20%; sam mam całkiem przyjazny portfel z akcjami ale nie widzę problemu z tym z racji raczej kilkuletniego okresu obsługi a tu raczej patrzę na 15-18lat. nie do konca wiem jaką platformę najlepiej wybrać, xtb ? ing ? revolut? degiro?
- crypto ~ 10%
wszystkie rady mile widziane
Gdybym miał radzić to raczej
10% obligacje (o ile w ogole potrzebujesz tak stabilnej gotówki)
10% krypto(Pamietaj ze to wlasciwei spekulacja nie inwestowanie, nie masz wyników kwartalnych nie masz raportów z wynikami, wszystko to spekula którą może zaorać jeden tweet Trumpa, jak juz to polecałbym tylko bitcoina i nic więcej)
80% w akcje i ETF,
Przy inwestowaniu dugoterminowym jezeli nie nie bedziesz mial potrzeby awaryjnego wyciagania pieniedzy to akcje są jescze lepsze od obligacje niż przy krótkim. Obligacje kupuje sie ja masz 55 lat i potrzebjesz stabilnosci a nie zysku, a nie mając 20
Sam pakuje pod korek obligacje rodzinne. Traktuję to jako bezpieczną część portfela
u mnie bitwarden, zadne haslo sie nie powtarza, 2fa na wszystkim czym sie da i rozumiem ze xtb wtedy dalej jest stosunkowo dosc bezpieczne
- Dla mlodych bym kupowal akcje/etfy/krypto - wieksze ryzyko, wieksze wachania, ale biorac pod uwage badania - wiekszy zwrot w dlugoterminowym inwestowaniu.
- Dla siebie bym kupowal RODy - jako poduszke finansowa dla siebie (i rodziny). Nie traktowalbym tego jako inwestycja typu "na start w zycie dla mlodych"
@chlop784 stosunkowo stopy zwrotu wahaja sie zawsze ale celuje na poczatek ustanowic ten stabilniejszy fragment aby pozniej zwiekszyc udzial etf / akcji , krypto to raczej "a nóż" , sam mialem 0.4 btc jak byl jeszcze po 4k pln xD ale wtedy go sprzedalem
@mathkaczy: tysiące osób
jeśli perspektywa to >15 lat to 10-20% max wrzucałbym w EDO/ROD, 5-15% max w krypto (czym większy shitcoin, tym mniejszy udział), reszta ETF na stany/świat. na inne proporcje szkoda życia