Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #stem #fizyka #psychologia

Skąd się wzięło tak wywalone ego wśród ludzi siedzących w IT że do programowania trzeba się urodzić z nie wiadomo jakimi zdolnościami i jak niesamowicie trudne to jest itp. Mimo iż obecnie to chyba najpopularniejszy nazwijmy to "kierunek ścisły" na uczelniach ?
Bo jakoś wśród chemików, fizyków, matematyków wszelakich inżynierów itp. w innych "dziedzinach ścisłych"/STEM nie ma takiego kółeczka wzajemnej adoracji (mimo iż często są to osoby które zahaczają o jakąś formę autyzmu).
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kresse: No właśnie na odwrót ja się spotykałem. Moja rodzina uważa np. że technologia chemiczna to tylko "mieszanie w śmiesznych szklankach", a tymczasem u nas mamy różne symulacje przepływów płynów i ciepła, projektowanie instalacji i aparatów przemysłowych itp. I to jest i tak uważane za "łatwiejsze" niż programowanie.

@Ksiega_dusz: większość studentów medycyny jest bardzo "normalna", nie ma jakiegoś wywyższania się. Nikt też cię nie zjedzie za to że
  • Odpowiedz
@1Andrzejek123_: To ja nigdy sie z czymś takim nie spotkałem, żeby ktoś programowanie stawiał pod kątem skomplikowania wyżej niż projektowanie instalacji przemysłowych. Może rodzina chciała żebyś poszedł w IT xD Mam znajomego z rodziny lekarskiej, który poszedł sobie w testowanie i rodzice nie byli zachwyceni.
  • Odpowiedz
Cała „tajemnica” rzekomo kosmicznych zarobków programistów w Polsce to w gruncie rzeczy nic innego jak outsourcing.

@1Andrzejek123_: nie rozumiem czemu to miałoby czegokolwiek umniejszać xD to chyba świadczy tylko o nich dobrze że korzystają z okazji zamiast klepać biedę dla idei

No bo przecież jak ktoś dostaje niemiecką najniższą krajową, ale wydaje ją w złotówkach, to nagle wygląda jak król
  • Odpowiedz
za dzieciaka będzie programować coś bo mu to łatwo przyjdzie, a ktoś bez tych predyspozycji namęczy się wiele lat by jako 20-parolatek mój zacząć programować. I mówię to jako programistka od wielu lat. Wystarczy umieć logicznie myśleć i reszta jest do ogarnięcia jeśli ktoś ma po prostu czas i motywację by się uczyć. Zakładam że Ci co mówią że trzeba mieć „talent” po prostu s

@XanderPLXE: You dont know, what
  • Odpowiedz
Jak chcesz robic np gry sieciowe no to lipa.

@KryzysSryzysDlaSkillIssue: Jak niby uczenie się ad-hoc temu przeszkadza? Po co ktoś ma się uczyć komunikacji klient-serwer kiedy klepie guziki? Potrzebujesz nagle grę sieciową? To dopiero wtedy zaczynasz się uczyć co jest ci potrzebne. Uczenie się na zapas nie ma żadnych korzyści, bo i tak nie będziesz z tego korzystać i momentalnie zapomnisz.
Trudne, to może być pisanie algorytmu od sieci neuronowej
  • Odpowiedz
acji klient-serwer kiedy klepie guziki? Potrzebujesz nagle grę sieciową? To dopiero wtedy zaczynasz się uczyć co jest ci potrzebne. Uczenie się na zapas nie ma żadnych korzyści, bo i tak nie będziesz z tego korzystać i momentalnie zapomnisz.

Trudne, to może być pisanie algorytmu od sieci neuronowej na 20 miliardach parametrów, czy jak zmieścić wszystkie obliczenia w 5 milisekund bo inaczej ktoś może umrzeć w trakcie operacji, a nie gierki. 80% rzeczy
KryzysSryzysDlaSkillIssue - >acji klient-serwer kiedy klepie guziki? Potrzebujesz nag...
  • Odpowiedz
@KryzysSryzysDlaSkillIssue: Mam magistra inżyniera z informatyki, ja wiem o czym mówię, a ty sobie próbujesz ego podbudowywać. Odtwarzanie opracowanych przez kogoś algorytmów ma być tą wielką wiedzą tajemną? Rzeczą trudną jest stworzenie zupełnie nowego algorytmu od podstaw samemu, który rozwiąże jakiś problem informatyczny, albo poprawi obecne algorytmy, a nie kopiuj wklej czegoś, co zostało opracowane i ma zestaw bibliotek gotowych do wszystkiego za opłatą.

Programowanie to jest wiedza tajemna

XD, dlatego
  • Odpowiedz
@XanderPLXE: Nieprzekonanego nie przekonasz. Magistra z informatyki konczy co roku tysiace osob i ilu z tych ludzi zostaje prorgramistami? Studia ucza podstaw i nic wiecej. 50h czwiczen z programowania to nie jest obiektywnie jakas podstawa do wydawania opinii na temat tego czy programowanie jest trudne czy nie. Nie lechtam zadnego ego, tylko staram Ci sie pokazac inny punkt widzenia bo zamknales sie w swojej bance, ze programowanie jest latwe. Zderz
  • Odpowiedz
@KryzysSryzysDlaSkillIssue:

50h czwiczen z programowania to nie jest obiektywnie jakas podstawa do wydawania opinii na temat tego czy programowanie jest trudne czy nie.

Czy ty uważasz, że na 2 stopniach informatyki, spędza się 50h na programowaniu? XD Mam magisterkę z AI, nie wyskakuj mi tutaj, że coś jest trudne, bo pracowałem z matematyką i obliczeniami, nad którymi większość jebłaby papierami. Uczą podstaw? Większość samouków po kursach by się na algorytmach pszczółkowych
  • Odpowiedz
@XanderPLXE: Wiesz co, no… wierz sobie w co chcesz. Jeśli chcesz żyć w przekonaniu, że programowanie to prosta, biurowa rutynka, a wszystko da się ogarnąć z tutoriala i bibliotek — spoko. Tylko pamiętaj, że to bardziej świadczy o tym, jakie problemy do tej pory rozwiązywałeś, niż o naturze programowania jako takiego.

Bo z twoich wypowiedzi bije jedno: jeszcze nie wpadłeś na ścianę, która pokazuje, gdzie kończy się „łatwość” i zaczyna
  • Odpowiedz