Wpis z mikrobloga

Czy ktoś tutaj ma Kie Optima 1.6 T-GDI GT Line DCT 2019r.? Zastanawiam się jak faktycznie w tym modelu, zakładając prawidłowe serwisowanie, awaryjna jest ta kontrowersyjna skrzynia 7DCT? Czytam niestety niepochlebne opinie a chciałem kupić to auto
#kia #samochody #motoryzacja
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ktoś tutaj ma Kie Optima 1.6 T-GDI GT Line DCT 2019r.? Zastanawiam się jak faktycznie w tym modelu, zakładając prawidłowe serwisowanie, awaryjna jest ta kontrowersyjna skrzynia 7DCT? Czytam niestety niepochlebne opinie a chciałem kupić to auto

@ireneusz-piontek: Przepraszam, ale awaryjny to jest co najwyżej mózg niektórych mirasów. Prawda jest taka, że Kia ogólnie nie robi złych samochodów, ale to Kia więc więc wiadomo w Polsce ludzie patrzą na nią
  • Odpowiedz
@ireneusz-piontek:

Podejrzewam, że tak samo awaryjna jak w innych modelach Kia/Hyundai. Taka specyfika skrzyni dwusprzęgłowej - a o takiej skrzyni dwusprzęgłowej VAG też jest dużo w internecie - dq200.

Ogólnie to wszystko moim zdaniem wina ekologii i entshitiffication - lepiej wstawmy 7dct/suche DSG/cokolwiek, bo
- w europie zachodniej już prawie nikt nie
  • Odpowiedz
@ireneusz-piontek: mam taką Optime z 2019, ale L wersje też z DCT, najechane mam 77 tys km i wymieniłem olej w skrzynki 7k temu. Nic się nie dzieje z skrzynia, lecz gdzies z tyłu głowy mam wymianę sprzęgieł, na grupach FB mają taniej zestawy niż ASO a wymianę polecają w ASO, łącznie 6-7 tys trzeba liczyć. Tylko głównie opisane na grupach FB problemy z DCT to mają ludzie z dieslem
  • Odpowiedz