Wpis z mikrobloga

Jesli xtb robi scanning i czyta opinie ludzi po internecie, chciałbym zaproponować pomysł blokowania konta, podczas którego nie można wykonywać żadnych operacji typu zakup/sprzedaż akcji, wypłata kapitału itp. Coś na zasadzie blokady peselu, który pozostawiamy cały czas zablokowany, a odblokowujemy go tylko na krótką chwilę przy podpisywaniu umowy na kredyt ratalny dla przykładu.

Jako że wykonywanie transakcji, zakup/sprzedaż akcji to tylko krótki fragment całej aktywności inwestora, który następnie bardziej śledzi swoje inwestycje niż coś przy nich kombinuje, taka blokada pozwoliła by skutecznie zablokować potencjalne włamy na konto. Ja przykładowo miałbym zablokowane konto przez cały miesiąc, a odblokowywałbym je tylko na 10-15 minut by zakupić kolejną porcję ETF za część środków z wypłaty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Odblokowywanie konta wiązałoby się z koniecznością autoryzacji za pośrednictwem e-mail/sms, oczywiście z powiadomieniami na e-mail/sms o podejmowanej probie odblokowania konta, celem szybkiego wykrycia potencjalnych nieautoryzowanych dostępów do konta

#gielda #xtb #meczennicyxtb
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breakdown1: myślę, że przekombinowane. Natomiast pewnym standardem w branży finansowej jest flagowanie podejrzanych transakcji.

Sam jak wysyłałem nadzwyczajnie duży przelew (ponad 100k za auto) to ten przelew był weryfikowany kilka godzin. Nie wiem co dokładnie bank robił, ale obstawiam, że weryfikował czy numer konta odbiorcy należy faktycznie do odbiorcy.

Tu mogłoby to działać tak:
Jeśli ktoś nie kupował bardzo niszowych tickerów, nigdy nie robił wielu transakcji w krótkim czasie, a
  • Odpowiedz
@Leithain: Ja z kolei miałem kiedyś tak, że kupowałem laptopa i podczas transakcji bank zablokował mi konto. Musiałem dzwonić do działu bezpieczeństwa który weryfikował transakcje i zadawał dziwne pytania ;)
  • Odpowiedz
@Grucholek: ja kiedyś zrobiłem kilka blików na XTB (to były pierwsze przelewy na tą platforme) to też mi bank zblokował przelew i dzwonili do mnie z banku, musiałem potwierdzać w aplikacji rozmowe, a później odpowiadać na dziwne pytania w stylu "Czy ktoś Panu polecił te inwestycje na XTB?" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz