Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +47
Bezmyślność ludzka mnie dobija czasem. Po lesie u mnie latał królik, taki zwykły hodowlany, ktos go wywalił pewnie. Próbowałem go złapać bo na wolności dlugo nie pożyje ale uciekał. Poprosilem o pomoc mi znajomą co u weterynarza pracuje, w końcu pod siatką zwiał na jedna posesje co małżeństwo lekarzy mieszka.
Dzwonię ale nikt nie odbiera, musialem do pracy iść wiec poszedlem wieczorem i mówię w jakiej sprawie.
Facet do mnie, że no był królik
Dzwonię ale nikt nie odbiera, musialem do pracy iść wiec poszedlem wieczorem i mówię w jakiej sprawie.
Facet do mnie, że no był królik

Jest to ok 0.5% PKB - domanski mowi ze nie ma tyle.
Jednocześnie mamy takie kwoty:
- rok 2024 i 2025 to łączny deficyt ponad 500 mld
- na 800+ idzie blisko 70 mld co rok
- na 13 i 14 ok 30 mld co rok
- renta wdowia ok 10 mld co rok
- tarcze energetyczne kosztowały ok 20-40 mld co rok
Rozumiecie, żyjecie w państwie gdzie ludziom trzeba obniżyć rachunek za prad bo zdechna z głodu, albo wypłacić 14. Emeryturę ale na budowę państwowych mieszkan to nie ma ;)
A czy 50.000 rocznie to dużo? Bardzo dużo, bo dzis deweloperzy budują ok 120.000 rocznie, wiec 50.000 dla ludzo a nie dla spekulacji to jest potężna zmiana układ sil na rynku. A wszystko w cenie 20 mld/rok. Przy budżecie ponad 800 mld.
#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka
Plus podatek anty spekulacyjny od 3 mieszkania w górę progresywny od 5 mieszkania. Co pobudzi giełdę dokapitalizuje Polskie firmy. Które dzięki tanim
Celem rządu nie jest rozwiązywanie problemów jego mieszkańców tylko rządzenie jak najdłużej i zarabianie na tym.
@Solution_wieleotwartychdrzwiQwantom: 200 tys. to jest chyba informacja sprzed dwóch lat. Ile z nich jest teraz zamieszkany to nie wiem, ale z minimum 20 tys nowych unitów od tego czasu wybudowano.
just do it ;)
@TimeIsImportantAndIamAClock:
a celem wyborow jest odrzucanie takich rzadzacych....
@PfefferWerfer:
20 mld PLN rocznie to pestki w porównaniu z potrzebą, którą rozwiązałoby budownictwo społeczne.
to sie zapytaj swojego posla na jego dyzurze w swoim biurze - w czym problem panie posle, ale tak konkretnie, bez gadania "a bo pis/po"?
@throwawayaccount1:
@del855: Nie, celem wyborów jest poczucie się lepiej i legitymizacja władzy. Jeśli stworzysz fałszywe emocjonalne poczucie zagrożenia i zaprezentujesz się jako ktoś kto zapobiegnie jego materializacji to wygrywasz i nie musisz dobrze rządzić.
Często walczysz z mitem homo economicus, a zakladasz że wyborca będzie racjonalny.
mowie co jest celem, a nie co sie dzieje ;)
bo to ze ostatecznie za wszystko odpowiadaj bohater zbiorowy czyli ludzie ich decyzje to ja to wiem, ale tez wiem, ze ludzie sa podatni na wplywy - wiec skoro tusek chytrusek czy jarek dooparek potrafia ich sobie owinac w okol placa - czemu inni maja nie miec?
@PfefferWerfer:
wynik zandberga pokazuje ze doslwonie 1 osoba moze wykreowac 5%.... wynik konfederacji pokazuje ze moza pukac w kierunku 20% bedac notorycznie oczernianym w mediach glownego nurtu
Np. 800+ wracamy na 500+ a kase przenosimy do budowę mieszkan. Albo wracamy do koncpecji ze na 2. Dziecko a nir na pierwsze. Albo kryteria dochodowe.
No prosta manipulacja tego niesamowicie zaosobzernego programu dam nam możliwości sfinansowania budowy państwowych mieszkan i skonczy sie ten temat. W czym problem?