Wpis z mikrobloga

Potrzebuje pomocy przy naprawie tarasu zewnętrznego. Taras ma wymiary mniej więcej 3x4 metry, ma wysokość mniej więcej 100 cm. Boki zostały ocieplone przy ocieplaniu budynku.

Nie wiem ile lat temu był robiony taras ale w środku pojawiło się drobne zagłębienie oraz płytami zaczęły się odklejać.

Zacząłem ściągać te płytki które same odeszły no i okazało się że wszystkie bardzo słabo trzymały, beton czy tam klej który był pod nimi też zaczął się kruszyć. Zacząłem to ściągnac i bez używania żadnej wiertarki itp doszedłem dosyć głęboko.

Nie wiem kto robił ten taras ale nie było tam żadnego zbrojenia, betonu było może 5 cm a pod spodem było wszystko co się nawinęli komuś pod rękę kamienie połamane cegły itp.

Dochodząc do sedna co dalej? Czy mój pran jest dobry. Ubić to co zostało jakąś ręczna ubijaczka? Potem chce położyć na to styropian który mi został z ocieplenia. Potem to zalać betonem pewnie z jakimś zbrojeniem w srodku.

Czy tak można zrobić? Czy dać jeszcze jakaś folie pod ten styropian? Jaka powinna być minimalna grubość wylewki?

Mam też parapety kupione żeby woda nie lala się po tynku. Co dać na górę żeby nie było trudne do położenia, nie za drogie i wytrzymałe?

Tak to wyglądało na początku

#remontujzwykopem #remont #taras
bit1 - Potrzebuje pomocy przy naprawie tarasu zewnętrznego. Taras ma wymiary mniej wi...

źródło: temp_file24136907636433173

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Reczna ubijaczka to mozesz sobie kogel mogel zrobic. Wypożycz gdzieś skoczka i to dokladnie ubij. W wylewke mozna dac siatke. Na to hydroizolacja i plytki na gazonach ( taras wentylowany).
  • Odpowiedz
@bit1: nigdzie nie napisałeś czy to musi być szczelne czy woda może sobie wsiąka swobodnie?
ja tu widzę takie możliwości
1 dosypujesz gruz i robisz wylewkę i na nowo kładziesz płytki
2 dosypujesz gruz i układasz kostkę brukowa
3 dosypujesz gruz robisz wylewkę i układasz deski tarasowe
Jeśli woda nie może przesiąkac musisz zrobić hydro izolacje
  • Odpowiedz
@bit1: styropian ci tam nie jest do niczego potrzebny. Skuj resztę, daj do środka i zrób na tym nową porządną płytę. Najlepiej zamów beton b25 z gruchy, bo jest lepszy a i tak wyjdzie cię podobnie co kupowanie w workach. Na to potem hydroizolacja i płytki. Ten schodek też wyrównaj ładnie klejem i hydro na to przed płytkami.
  • Odpowiedz
Wypożycz gdzieś skoczka i to dokladnie ubij

@xyz_xyz: super pomysł, później będzie trzeba rozepchnięte ścianki rozbierać. Gazony to nie podstawki pod pyty.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@xyz_xyz ciężko będzie mi było nawet wrzucić zagęszczarkę na ten taras no i bałbym się że rozepche ściany i uszkodzę elewacje budynku jak będę nim pracował więc raczej odpada, będę próbował ręcznie:/
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Smarek37 zostało mi trochę tego styropianu więc chciałem go prz okazji zuzyc co dało by mi dodatkowo jakąś tam oszczędność betonu. Pytanie czy on nie zaszkodzi jak go dam na samym dole
  • Odpowiedz
@bit1: to podłogowy styropian? To daj jak masz. Zrób tą wylewkę dosyć grubą ponad standard. Z 8 cm a nawet i 10. Najlepiej gdybyś podciął elewację i wszedł z nią pod ze 2-3 cm i potem zamkniesz sobie to cokołem z płytek na równo. Chodzi o to, żeby ją wsunąć pod, zaizolować hydro aby woda tam nie wchodziła, bo to zamarzająca woda zimą ci to demoluje.
  • Odpowiedz
@bit1: po zdjęciach wygląda na coś bliżej 2x3m. Ja bym dał siatkę stalową co najmniej 6mm, przy ścianie kilka prętów i wylał porządną płytę. Środka nic nie musisz zagęszczać a jeśli będzie dalej siadać to oprze się na zewnętrznych ścianach i nie popęka. Styropianem elewacyjnym to możesz co najwyżej odkopać ten zasyp i odizolować taras od budynku. Ten schodek też jest dużym mostkiem ja bym go skuł, wkleił xps i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@marek22 masz dobre oko rzeczywiście prawidłowe wymiary to 2x3 metra:)
Dzięki za rady.
Mam jeszcze pytanie czym to zalać bo cały czas myślałem żeby kupić beton B20 i to zalać ale wczoraj był u mnie szwagier zobaczył to i powiedział że on zamiast betonu zamówił by tone piasku i kilka worków cementu i wymieszał to i tym wylał. Więc co lepsze, tańsze, prostsze?
  • Odpowiedz