Wpis z mikrobloga

Ma ktoś zrobione tak, że światłowód wchodzi prosto na router na sfp, z niego po sfp dalej leci światło do karty sieciowej w kompie, a jednocześnie z routera wychodzi na switch do reszty urządzeń (tutaj może już być skrętka)? Jeśli tak, to jakie urządzenia polecacie? #siecikomputerowe
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@murdoc jeżeli masz GPON to potrzebujesz wkładki GPON (np leox) - musisz zmienić PON ID i SN wkladki, do tego niektórzy operatorzy baaaardzo przed czymś takim sie chronią
  • Odpowiedz
Jeśli tak, to jakie urządzenia polecacie?

@murdoc: polecamy to, co możesz otrzymać od swojego operatora. Jeśli ma w ofercie wkładkę GPON SFP, to super. Jeśli nie ma, to po prostu załatw sobie osobne ONT i nie kombinuj, bo klonowanie numerów, preparowanie obcej wkładki tak, by udawała ONT operatora to jazda po bandzie i z usługą i z regulaminem operatora i zwykle kończy się to smutno, zwłaszcza, że w międzyczasie rozwalasz
  • Odpowiedz
  • 0
@Retsew: @Jarek_P tutaj myślę, że uda się "pokombinować" i coś nadrutować, bo fiber mam od lokalnego dostawcy, kontakt z nim jest świetny i jak trzeba było coś z adresami MAC pokombinować to sobie "na żywo" ogarnęliśmy przez telefon

@amiga500 mieszkam bardzo blisko lotniska, mam spore zakłócenia. Potrafi mi kilka razy dziennie przyciąć transmisję nawet na ekranowanym kablu do kamery idącym po domu. To nie jest wielki problem, ale
  • Odpowiedz
@murdoc o kurczę, pierwsze słyszę, żeby takie zakłócenia były przez kabelek, a masz te ekranowane kable uziemione na gniazdach? Bo jeśli nie, to one mogą działać jak antena i być gorsze niż UTP.
Chociaż pamiętam temat, że jak u ISP pracowałem to jeden klient miał problem ze mu internet zrywało jak się światła na moście obok odpalały… 😂
  • Odpowiedz
coś nadrutować, bo fiber mam od lokalnego dostawcy, kontakt z nim jest świetny

@murdoc: no to zadzwoń i spytaj, czy mają w ofercie SFP ONT, a jeśli nie, to czy autoryzują, jeśli sam sobie takie kupisz (tylko uprzedzam, to nie są tanie rzeczy, to nie ma nic wspólnego ze światłowodowymi wkładkami ethernetowymi do SFP do kupienia za kilkadziesiąt złotych). Niech ci podadzą jaki model będzie kompatybilny z ich OLTem i
  • Odpowiedz
mieszkam bardzo blisko lotniska, mam spore zakłócenia. Potrafi mi kilka razy dziennie przyciąć transmisję nawet na ekranowanym kablu do kamery idącym po domu. To nie jest wielki problem, ale do pracy do komputera w biurze muszę mieć 100% niezawodne łącze, przynajmniej po stronie konsumenckiej

@murdoc: Problemy to byś miał jakbyś miał obok skretki nadajnik FM. To jeszcze bym się zgodził. Kupiłeś pewnie kabel owszem może i ekranowany ale z drutami
  • Odpowiedz
@murdoc: Wymyslasz problemy i nie wiesz o co pytasz, myslisz, ze w twoich wymyslonych warunkach w jakichs lotniskach, bazach wojskowych, agencji wywiadowczych masz komputery czy inne urzadzenia poza serwerami czy switchami, routerami podpiete swiatlowodem?
  • Odpowiedz