Wpis z mikrobloga

#pracait #cv

~90 wysłanych CV, żadnego telefonu czy zaproszenia na rozmowę, kilka wiadomości e-mail że nie zostałem zakwalifikowany do następnego etapu. Widziałem że w branży jest źle, ale nie spodziewałem się aż czegoś takiego. gdy dwa lata temu też zmieniałem pracę, to jednak przy podobnej liczbie aplikacji miałem te ~8 rozmów.

Są obecnie jakieś popularne trendy wśród #hr jak powinno wyglądać CV? Sam używam prostego szablonu, jedna strona z sekcjami kontakt, doświadczenie, edukacja, skille, języki + klauzula. Przy ostatnim doświadczeniu wymienione parę punktów czym się zajmowałem (trochę ogólne punkty), skille wymienione w punkach.
Teraz widzę, że często szablony są dwukolumnowe, dochodzi dodatkowo sekcja "about me", CV jest bardziej kolorowe.

dla kontekstu: front developer, 6 la doświadczenia, pierwsze oferty zacząłem wysyłać z 3 tygodnie temu.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adixm89: lol CVki ogarnia teraz AI wiec jak masz nasrane bzdur i nie łapiesz się w klucz to masz efekt, zerknij na reddit gdzie poczytać jak przygotować CV pod automat a nawet jakie prompty zaszyć :)
  • Odpowiedz
@adixm89 i jeszcze jedna ważna rzecz - w-------l wszystko co jest ponad to czego szukają, żadnych managerów, team leaderów czy ludzi sukcesu - bo to oznacza że za tydzień pójdziesz jęczeć o podwyżkę albo będziesz chciał awansować a dzisiaj sie szuka szczurów co zrobią robote w założonym budżecie
  • Odpowiedz
  • 2
@Pan_Slon: staram się edytować niektóre części CV pod daną ofertę. Głównie tyczy się to umiejętności. Zerknę dokładniej na reddita, chociaż nie jestem pewien czy firmy US i PL używają takich samych narzędzi

@kamil-tumuletz: ofc może być tak jak piszesz, natomiast całkowity brak odzewu jest dla mnie nadal zaskakujący. może zacznę od tego żeby podkoloryzować parę rzeczy, zobacze czy coś to zmieni
  • Odpowiedz
@adixm89: jak chcesz się wyróżnić skoro wszyscy już kłamią z doświadczeniem wpisują słowa kluczowe pod program do filtrowania co każde cv wygląda tak samo czym chcesz się wyróżnić?
  • Odpowiedz
  • 0
@elbanos: kłamać jeszcze bardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°) o to pytałem w mojej wiadomości, co zrobić żeby zwiększyć, albo mieć jakiekolwiek szanse, przy rekrutacji
  • Odpowiedz