Wpis z mikrobloga

Siedzę i patrzę na tę całą wentylację w biurze i naszła mnie taka myśl:
- skoro zwykle kanały owinięte są wełną i dodatkowo folią aluminiową to musi być jakiś powód
- wełna - oczywiste - izolacja termiczna (np. przeciw skraplaniu się pary wodnej)
- folia aluminiowa - forma estetyczna? izolacja refleksyjna? izolacja przeciwwilgociowa chroniąca wełnę?

Może mi ktoś podpowie czy ta folia pełni rolę izolacji refleksyjnej? Coraz częściej widzę sufity pomalowane np. na czarno razem ze wszystkimi instalacjami. Z fizyki budowli wiem że jak się izolację refleksyjną pomaluje to już nie odbija.

Czy to ma realny wpływ na działanie wentylacji czy np. refleksyjność jest tylko przy okazji i nie boli jej utrata?

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@theximon: folia pełni rolę paroizolacji. Sama wełna by przepuściła wilgoć do powierzchni rury, woda by się wykropliła i wełna straciła by właściwości termoizolacyjne. Refleksyjność jeśli by miała jakiś wpływ to negatywny, ponieważ chcemy żeby nawiewane powietrze było jak najcieplejsze. Wełna pełni jeszcze funkcję wyciszającą, gdyby ktoś źle zaprojektował/skalibrował i ustawił za duże prędkości w kanałach
  • Odpowiedz
@theximon: Ta folia ma kilka funkcji, podstawową jest trzymanie wszystkiego w kupie aby wełna nie syfiła i nie odpadała, drugą jest paroizolacyjność bo mokra wełna nie ma w zasadzie żadnych właściwości izolacyjnych, a trzecia to właśnie izolacja refleksyjna, ale jej wpływ jest znikomy. Jak pomalujesz to minimalnie się pogorszą parametry tylko.
  • Odpowiedz
  • 1
ponieważ chcemy żeby nawiewane powietrze było jak najcieplejsze

@Torgerd: @lobo Może nieprecyzyjnie się wypowiedziałem - mam na myśli wentylację z klimatyzacją więc podejrzewam że to co chcemy zmienia się w zależności od pory roku :)
Ale rozumiem że refleksyjność to tylko przy okazji :D Dzięki!
  • Odpowiedz