Wpis z mikrobloga

#samochody
Czy ktoś mi wytlumaczy, czemu na drodze w środku wsi, gdzie na jezdni idzie wyprzedzać na trzeciego wszyscy, ale to wszyscy zaparkują zawsze na chodniku?
W stronę drzew na tym jest park i kościół, i tam co niedziela wszyscy parkują na jezdni pi dwóch stronach drogi, bo gmina postawiła tam krawężnik na pół kolana.
W-----a mnie jak widzę ludzi na wózkach inwalidzkich czy nawet z dzieciakami, którzy muszą zjeżdżać na trawnik albo wychodzić na jezdnie, kiedy do sklepiku zajeżdża wyjątkowo utalentowany kierowca.
magic_johnson - #samochody
Czy ktoś mi wytlumaczy, czemu na drodze w środku wsi, gdzi...

źródło: 1000021013

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@magic_johnson Czysto technicznie rzecz biorąc to na zdjęciu nie ma chodnika. Chociaż fakt to wkurza. Szczególnie gdy stają tak po obu stronach i nie ma żadnej alternatywy by się bezpiecznie przemieszczać
  • Odpowiedz
@magic_johnson: Z przyzwyczajenia? U nas chodniki był projektowane jako parkingi od dekad. Nawet dzisiaj Rafałek w Warszawie jak łaskawie zostawi miejsca parkingowe podczas przebudowy to nie zrobi zatoczki tylko zostawi chodnik plus słupki.
  • Odpowiedz
@magic_johnson: bo ludzie myślą, że jak oni nie korzystają z chodnika to nikt nie korzysta i nie chcą utrudniać innym kierowcom, ale utrudniają pieszym
  • Odpowiedz
@magic_johnson Wg. Rozporządzenia ministra infrastruktury chodnik musi mieć 1,8 m szerokości. W szczególnych warunkach dopuszcza się 1 m, ale muszą być porobione mijanki o jakichś konkretnych parametrach.
  • Odpowiedz