Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +107
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Idę na grzibki, nie znam się na tym to nigdy nie chodziłem, no za dzieciaka z wujkiem takim co się znal.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.

Thunderbolts*
Reżyseria: Jake Schreier
IMDb: 7.5/10
https://www.imdb.com/title/tt20969586/
akcja, fantasy, dramat
Kilku nieudaczników znanych nam z poprzednich filmów czyli Yelena Belova, John Walker, Ava Starr i Boba którego poznajemy spotyka się w zaplanowanej pułapce mającej na celu pozbycie się ich - zaczynają współpracować aby najpierw przeżyć a potem dla wspólnego celu…
Po ostatnim Kapitanie afroameryka z czerwonym Fordem nie miałem żadnych oczekiwań. Ot zobaczmy co tym razem wysmarowali… ale kurczę nie jest źle. Nie jest to bardzo typowe kino superbohaterskie, choć na początku myślałem, że oglądam kolejny Suicide Squad. To jest trochę film o samotności, o rodzinie i zrozumieniu siebie. Trochę głębsze niż chłam którym Marvel nas ostatnio karmił. Serio pomyślałem o tym jak o The Wire wśród filmów Marvela (i chyba wiem czemu :) Polecam zerknąć w letni wieczór.
źródło: Plakat-filmowy-Thunderbolts-2025-New-Avengers-70x100-cm-553
PobierzSwoją drogą w tym miesiącu trochę tego superbohaterskiego kina będzie - ciekawi mnie czy nowy Superman w końcu dźwignie DC i co tam namieszają