Wpis z mikrobloga

Hej Mirki z tagu #homelab, rozważam apgrejd mojego wysłużonego ThinkCentre. Wpadł mi w oko GMKTec G3 Plus w konfiguracji z 32gb ramu. Czy ktoś może ma ten sprzęt? Ile wattów pobiera w idlingu? Myślę, że w moich zastosowaniach rzadko kiedy będę rozkręcał procesor do więcej niż 20% wydajności.
Przewiduje taki setup:
- Proxmox,
- HomeAssistant,
- PiHole,
- Plex,
- Jakiś mały NAS
b4q - Hej Mirki z tagu #homelab, rozważam apgrejd mojego wysłużonego ThinkCentre. Wpa...

źródło: Zrzut ekranu 2025-07-1 o 10.36.46

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b4q: mam, jest... ok, jak jakiś intelek i5 6500 z 2015 tylko mniej żre, osobiście mam bios ustawiony na 15W bo używam w salonie do grania w emulatorki/retro/ oglądania filmów w 4k ale też testowałem go z innymi bajerami, ma IOMMU w biosie i vt-x, teoretycznie da się zrobić passthrough igpu, prądu ile żre? nie wiem, nie mam sprzętu by to zmierzyć ale pod pihole i maszynkę do ściągania rzeczy
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@NiBBonacci: dzięki, już jakiś czas u mnie śmiga. Dyski strasznie się w nim grzały, musiałem dorobić dodatkowe chłodzenie zewnętrzne zasilane usb, bo na płytce nie ma dodatkowych, wolnych pinów sterujących chłodzeniem. Z tym rozwiązaniem dyski spadły z 65C+ do ~27C. Do moich zastosowań sprawdza się znakomicie, ale to raptem parę vmek i parę kontenerów LXC. Co do NAS to masz rację, póki co to wrzuciłem tam 2tb dysk nvme, jak
  • Odpowiedz