Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #nvidia
Miał ktoś z Was podobny problem że po kupnie nowej grafy całkiem świeży zasilacz mimo że powinien ją pociągnąć na luzie to jednak nie wyrobił i w sumie sypie się z dnia na dzień?
Pacjent 5090 i corsair rm1000x. Od początku wywala się na najbardziej wymagajacych grach, a po kilku dniach już nawet na starociach z przed 25lat ( ͠° °)
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Variv sterowniki we wszystkim zaktualizowane, temperatury max 65 dla cpu i gpu pod obciążeniem, no i najpierw zaczęło wywalać tylko na 100% power limit grafy, na 90% dłużej działało a na 80% nie było problemu (niestety też do czasu)
  • Odpowiedz
  • 0
@mar-v-son A jaka reszta konfiguracja PC. CPU podkręcany? Pamięci kręcone? Profile xmp.

Raczej mało prawdopodobne aby to było psu. Masz mocne markowe psu. Choć oczywiście jest taka opcja.

Jednak przy 5090 GPU przestało być wąskim gardłem dla PC więc inne podzespoły lecą na maksa i najpierw bym się przyjrzał temu. PSU był podejrzewał w ostatniej kolejności.

Załącz sobie test CPU i GPU jednocześnie aby wymsksowac pobór energii i zobacz czy przejdzie
  • Odpowiedz
@mar-v-son a jakie masz sterowniki? Jakim kablem jestws podłączony do monitora? U mnie też tak było ale to była kwestia sterowników/kabla, zmieniłem na HDMI i git.
  • Odpowiedz
  • 0
@mar-v-son

@Variv @Fiodooor @Czarny-rycerz_40k update. Nie pomogła wymiana PSU, ani nawet reinstal systemu, teraz wywaliło się nawet jak byłem w ustawieniach BIOSu. Chyba karta musi być wadliwa

Możliwe. Możesz obniżyć limit mocy GPU i sprawdzić przy jakim poborze prądy GPU się krzyczy PC.
  • Odpowiedz