Wpis z mikrobloga

Biorąc pod uwagę, że chciałbym kupić samochód z automatem, i NIGDY nie wypożyczać / kupować takiego z manualem, czy prawko tylko na automat jest najsensowniejszym rozwiązaniem?

#samochody #prawojazdy #motoryzacja
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak masz problem z ogarnięciem manuala to możesz sobie zrobić na automat.

Ale da się tego nauczyć, tylko potrzeba dobrego nauczyciela. Jak już płacisz szkolisz się i poświęcasz czas, no to logiczniej wykorzystać i nauczyć się jeździć z ręczną skrzynią, a nie, że nie będziesz potrafił jeździć manualem. Czasami faktycznie może się taka umiejętność przydać w przyszłości. cena taka sama.

A jak ci się nie chce to rób na automat.

@r5678
  • Odpowiedz
  • 16
@Foxing też stałem przed tym dylematem. Ostatecznie zrobiłem prawko na manuala mimo, że wiedziałem, że będę jeździł tylko automatami. Prawda jest taka, że po kilku latach jazdy automatem, o ile nie byłaby to sprawa życia i śmierci to nie wsiadłbym za kierownicę manuala. Te 40h to za mało żeby to sobie utrwalić. Za granicą zawszę biorę automaty, a jak jedna wypożyczalnia ich nie ma to po prostu idę do innej. Nie
  • Odpowiedz
@Nighthuntero: kontrola to jedno, ale pomyśl o konsekwencjach w przypadku jakiegokolwiek zdarzenia. Przy jeździe bez uprawnień chociażby ubezpieczalnia będzie miała możliwość kwestionowania wypłaty.
  • Odpowiedz
Biorąc pod uwagę, że chciałbym kupić samochód z automatem, i NIGDY nie wypożyczać / kupować takiego z manualem

@Foxing: a jak akurat innego nie będzie? Będziesz tam stał i pluł sobie w brodę, że zrobiłeś tylko pół prawka?
  • Odpowiedz
@Foxing: Manual to jest dla orangutanow jedynie. Automat jest najlepszym rozwiazaniem na swiecie i jak raz sprobujesz to sam zrozumiesz ile lat zyles w nieswiadomosci :) Jak jeden z drugim napisze Ci, ze w manualu ma "kontrole nad samochodem" to wiesz, ze to typ co nigdy nie jechal niczym innym niz Passat gruz manualny :) Rob prawo jazdy na manualne (aby sie nie ograniczac), ale kupuj tylko automat.
  • Odpowiedz
NIGDY nie wypożyczać / kupować takiego z manualem

@Foxing: Jeśli jesteś pewien tego kwantyfikatora "NIGDY", to spoko.
Na dziś odcina Cię to choćby od większości Traficarów, możliwości pojechania gdzieś choćby okazjonalnie autem z manualem.

Kiedyś na wakacjach (w ruchu lewostronnym) zażyczyłem sobie automat żeby mi się ręce nie myliły - no i na lotnisku okazało się że "automaty wyszły" i albo biorę manual za pół ceny w ramach rekompensaty, albo niestety nie mogą
  • Odpowiedz
@Foxing: mój znajomy zrobił tak prawko bo oblał kilka podejść z manualem.

Jeśli potrafisz jeździć to nie wymyślaj tylko rób normalnie
  • Odpowiedz
@wcaleniepchamsiewmultikonto @Foxing 100% prawda. Szkoda, że Europa dopiero teraz budzi się z zacofania technologicznego i powoli przechodzi na automaty. Jak raz się zacznie jeździć automatem to nigdy nie będzie chciało się wrócić do manuala. Automat jest szybszy, wygodniejszy, a także i bezpieczniejszy. Na dodatek, nowe automaty typu ZF 9HP wcale nie spalają więcej paliwa, niż manuale. W Stanach, automaty są znaczną większością od 70-lat (70!). Obecnie nowe samochody w Polsce
  • Odpowiedz
@Foxing: Zrób manual, wprwadzie to przeżytek niczym szyby otwierane na korbkę, ale jak np. dostaniesz samochód służbowy, to na 99% będzie w manualu. I weź się potem tłumacz, że nie możesz nim jeździć.

mój znajomy zrobił tak prawko bo oblał kilka podejść z manualem.

@Xuzoun: Przecież to nie machanie drążkiem jest probemem na egzaminie, tylko "wymuszenie pierwszeństwa" (wobec samochodu 2 km dalej) i "najechanie ciągłej" (jednym centymetrem kwadratowym
  • Odpowiedz
@Foxing: Jedyny rigcz to nauczyć się manualem, a potem automatem.
Na odwrót jest trudniej się nauczyć + jak zdasz prawko tylko na automat to prawo zabrania ci jechać manualem.
  • Odpowiedz
@Foxing: nienawidze jezdzic manualem, gdyby za moich czasow mozna bylo robic prawko tylko na automat to bym sie nawet nie zastanawial. Zdawalem przez to manualne gowno dla zwierzat 5 razy. Jak nie lubisz jezdzic manualem to rob tylko na automat. Dzis bym nie wsiadl za kierownice manuala mimo ze jestem do tego uprawniony.
  • Odpowiedz
@Karyp: i potem zdawaj drugi raz prawko bo na sam automat w awaryjnej sytuacji nie pozwala ci prowadzic auta z manualem xD outstanding move @Foxing po 30h nauki i tak nie bedziesz dobrze potrafil jezdzic ani tym ani tym, zdaj na manualu i miej to gdzies z tyl glowy ze zawsze mozesz doi niego wsiasc a nie nagle ci sie cos odwidzi (ofc teraz twierdzisz ze nie) i bedziesz
  • Odpowiedz
@nairoht: Mam prawko od ok 20 lat i ani razu nie trafila mi sie sytuacja awaryjna. Szkoda mi bylo tych wszystkich godzin na kursie i kasy za egzaminy. Przez manuala nienawidzilem jezdzic. Pokochalem dopiero jazde automatem i duzo jezdze dla samej przyjemnosci. Zastanawiam sie czy na moje preferencje mialy wplyw gry komputerowe gdzie zawsze jezdzilem AT i potem sie nie moglem przestawic w realu.
  • Odpowiedz
@FightMaker: No proste. Sam mam automat jako pierwszy samochod (swoj) i nie zaluje. Po wuj wachlowac tymi biegami to nie mam pojecia, jesli w zaden sposob nie wplywa to na umiejetnosci prowadzenia samochodu.

Najwieksza umiejetnoscia podczas jazdy to przewidziec jak zachowaja sie inni ludzie i zapobiec niebezpiecznej sytuacji, a nie wiedziec kiedy zmienic z 3 na 5 :)
  • Odpowiedz
@Foxing: Automat jest znacznie wygodniejszy, natomiast robiąc prawko tylko na automat robisz sobie trochę problemów. Na przykład, samochodów zastępczych z automatem jest mniej - możesz przez to czekać dłużej na przyjęcie do warsztatu lub na samochód zastępczy z assistance. No i taka kwestia jak jazda czyimś samochodem z manualem w razie konieczności również odpada, a może się zdarzyć, że będzie taka potrzeba - wypadki chodzą po ludziach.

Mi to wszystko
  • Odpowiedz
Automat jest najlepszym rozwiazaniem na swiecie

@wcaleniepchamsiewmultikonto: tak to mówią ludzie, którzy nie umieją jeździć manualem i/lub w życiu przejechali się golfem 1.6 z DSG i już specjaliści.
Bo tak się składa, że na świecie jest bardzo dużo automatów, które są gówniane.
  • Odpowiedz
Ja niby uczyłem się na manualu, zdałem za 4 razem (oczywiście wymuszenia xD), pamiętam, że za kierownicą czułem się bardzo pewnie. Prawko zrobiłem w 2012 i od tego czasu jeździłem manualem 2x i było tragicznie xD Non stop jeżdżę automatem i jakoś idzie. Gorzej, że żona ma manual i trochę krzywo na mnie patrzy, na razie jej tylko 2x przeparkowałem samochód i to tyle. I nie było łatwo xD Ehh ciekawe czy
  • Odpowiedz