Wpis z mikrobloga

Intel - jak ja nienawidzę tych akcji, niech mnie ktoś wyleczy z tego syndromu sztokholmskiego xD założę się, że 5 min po tym jak sprzedam to będzie rakieta na $30
#gielda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aeiou12345: taaa, wolfspeed też miał być ważną spółką. Największa spółka na świecie produkująca wafle z węglika krzemowego o średnicy 200mm.

Co z tego, że sama fabryka nie upadnie, jeśli ogłosiła restrukturyzację i zostaną wydymani mali akcjonariusze?
  • Odpowiedz
No to wyobraź sobie, że tak ważne spółki w razie problemów z płynnością są subsydiowane przez rząd. Upadek im nie grozi

@aeiou12345: Intel przestał być ważną spółką od kiedy tsmc otworzyło fabrykę w USA a w planach są kolejne
  • Odpowiedz
@aeiou12345: Tajwan jest pod protekcją USA i gdyby nie amerykanie chińczycy dawno by tam wbili więc można powiedzieć ze amerykańskie.

Poza tym intel jest w tyle jeżeli chodzi o technologie. Tsmc masowo produkuje układy w 3 nm. A intel nadal w 5 nm
  • Odpowiedz
@Talarsson To, że Tajwan jest pod protekcją USA od razu implikuje, że Chiny tam nie wbiją w dalszej perspektywie? Myślenie życzeniowe. Nie wyobrażam sobie, że USA będzie na łasce spółki z małej wysepki spod Chin, czasy globalizacji się skończyły.
  • Odpowiedz
@aeiou12345: Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

To, że Tajwan jest pod protekcją USA od razu implikuje, że Chiny tam nie wbiją w dalszej perspektywie?

@aeiou12345: Prędzej czy później ich zaatakują, dlatego tsmc stawia
  • Odpowiedz
@Talarsson no nie wiem, od początku nakładania cel przez Trumpa i próby uzależnienia od Chin w dostawach różnych towarów? Przecież już samo postawienie fabryki w droższej USA, a nie na Tajwanie to przykład regionalizacji produkcji, a nie globalizacji, ale jak tam sobie uważasz....
  • Odpowiedz
@aeiou12345: Pracuje w hubie logistycznym który obsługuje wysyłki towarów na cały świat. USA nie poradziłaby sobie po miesiącu bez importu, trump dąży do zamknięcia się na cały świat ale to mu sie nie uda.
  • Odpowiedz