Wpis z mikrobloga

Robił ktoś z was samodzielnie, po taniości jakąś "strukturę" na ścianie? Chodzi mi o efekty typu baranek, beton architektoniczny i inne. Mam w sypialni jedną brzydko ponaprawianą ścianę i pomyślałem, że mógłbym jakoś poukrywać te defekty, a przy okazji taka chropowata powierzchnia może lekko poprawiłaby akustykę i zmniejszyła pogłos.

Najprostsze i względnie tanie co znalazłem to baranki od jagera, ale widzę, że opinie są kiepskie, wariantów kolorystycznych jak na lekarstwo, a i sam efekt baranka średnio mi się podoba.
Myślę więc o efekcie tzw. betonu architektonicznego z jakimś pigmentem lub o naniesieniu na ścianę niedbale gładzi wałkiem, pomalowaniu jej farbą, lekkim przeszlifowaniu i pokryciu lakierem wodnym.

Macie może jakieś przetestowane u siebie patenty? Chciałbym to zrobić samodzielnie i po kosztach, więc wszelkie wskazówki byłyby cenne.

#remontujzwykopem #dekoracjawnetrz #wykonczenia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Robił ktoś z was samodzielnie, po taniości jakąś "strukturę" na ścianie?

@vateras131: Tak, robiłem. Tynk knauf, cienka nierówna warstwa, po lekkim przeschnięciu wygładzana pacą. Później malowałem na szaro, chociaż wyszło lekko niebieskawo ale zostawiłem jak jest
  • Odpowiedz
  • 0
@misiopysio
Hmm szczerze to na tym zdjęciu to tak sobie mi to wygląda.
Marzy to z mi się jakiś mocniejszy kolor tam np. granatowy.

@AnimateHi
Miałem okazję w ubiegłym roku pomagać znajomym z taką ścianką. Zdecydowanie zbyt czasochłonne, choć efekt faktycznie fajny.
  • Odpowiedz
Marzy to z mi się jakiś mocniejszy kolor tam np. granatowy.

@vateras131: Bo to z domyślnymi ustawieniami aparatu, bez zmiany balansu bieli etc, tylko aby pokazać fakturę. Pamiętaj, na ciemniejszym kolorze będzie widać kurz a na takiej powierzchni już go nie umyjesz. Będziesz musiał odkurzać szczotką z włosiem raz w miesiącu xd
  • Odpowiedz
@vateras131: Farba bezpośrednio na tynk. Nie był szlifowany, więc nie pylił. Uwaga o farbie stąd, że mam czarne ściany w korytarzu i sypialni które muszę myć raz na dwa miesiące xd
  • Odpowiedz
@vateras131 U mnie poszło szybko. Na zagruntowana ścianę cegła na cement, potem najtansza biała i szara zaprawa w proporcjach 2:1 zmieszana z wodą do dość sypkiej kosystencji i upychanie w przerwy między cegłami jak plasteline. Robiłem przerwy na 1,5cm, więc później łatwo się upychalo zsuwając zaprawę z kielni. Po lekkim podeschnieciu druciana szczota po zaprawie żeby nie wyglądało na zbyt gladkie, jak wyschnie jeszcze raz żeby odpadło co ma odpaść.

Do
  • Odpowiedz
  • 0
@vateras131 jeżeli chcesz strukturę betonu to nie warto pakować się w te drogie masy są dużo tańsze opcje, sam ostatnio robiłem tak ściany w mieszkaniu.
  • Odpowiedz