Wpis z mikrobloga

Robie sobie wieczorny przeglad #gielda - w portfelu mam z 30 spolek z inwestycjami od ponad 10k per spolka do min 1000zl, ostatni jakis minister wrzucsl podobna tasme spolek i strasznie go zhejtowali. Dlaczego zdysersyfikowane portfele sa zle a nagle etfy (ktore sa tym samym) dobre?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bylembordo: No zależy do czego porównujesz bo pewnie twoja dywersyfikacja w porównaniu do dywersyfikacji MSCI World jest żadna. Oczywiście zależy kto jak woli. Z tego co pamiętam ten minister to 80% portfela w CCC miał to nie wiem czy taką super dywersyfikacje złożył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bylembordo: akurat jak ktoś chce kupować ETF na taki WIG20 to lepiej już kupić poszczególne spółki. 20 to nie jest jakoś dużo pozycji, a te Betaetf zgarniają 0.65% opłaty jak dobrze pamiętam.

Co innego mieć indeks na 500 spółek ze Stanów, który kosztuje 0.07%
  • Odpowiedz
@bylembordo:
1. Samodzielne zarządzanie portfelem 30 spółek jest drogie, czasochłonne i statystycznie nieskuteczne dla większości, prowadząc często do wyników gorszych niż rynek.

2. ETF na szeroki rynek zapewnia lepszą, globalną i zautomatyzowaną dywersyfikację przy minimalnych kosztach, eliminując potrzebę ciągłej analizy i rebalancingu

3. Właśnie dlatego krytyka nie dotyczy samej dywersyfikacji, lecz wyboru nieefektywnej metody (stock picking), podczas gdy istnieje proste i skuteczniejsze narzędzie w postaci ETF-ów
  • Odpowiedz
@bylembordo: Dywersyfikacja to bujda, raczej kazdy ma jakas spolke w ktora wierzy najbardziej, po co zatem sie rozdrabniac na inne? argument ze oo dywersyfikacja jedna urosnie druga spadnie nie bedzie bolec, no ale tez nie bedzie zysku. Ja tam zawsze allin w jedna spolke robie, ktora ma wg. mnie najlepszy potencjal i tyle, jak bede po 50 to zaczne inwetsowac bezpieczniej pewnie w etf na caly swiat, a do tego
  • Odpowiedz
jeden portfel, glownie dywidendy, w drugim portfelu podobne wartosci ma xt i prlen

@bylembordo: Nie po złości, ale ja bym skasował tę odpowiedź, lub chociaż zamazał, zbyt wielu nienormalnych ludzi tu siedzi...
  • Odpowiedz
@Banri: raczej nic dziwnego tylko inne podejscie, stawiajac na 1 konia zawsze wieksze ryzyko, ale tez potencjalny zysk duzo wiekszy niz majac 30 spolek. Co kto lubi i na jakie ryzyko moze sobie pozwolic.
  • Odpowiedz
@nflsteelers: Fakty, poważnie zabolało tylko po występie pomarańczowej małpy, a tak powoli do przodu. Ale ja tylko na spot handluje i mi takie ciułanie odpowiada.

@bylembordo Tradingview, jak masz utworzoną listę to możesz przeglądać różne statystyki tego co tam dałeś tak jak te powyżej.
  • Odpowiedz