Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam milion złotych oszczędności i chciałbym to w coś zainwestować. Skłaniam się do wzięcia kredytu i kupienia dwóch kawalerek około 35-40 metrów w Krakowie za 700-750k już wykończonych, z miejscami postojowymi w garażu. Do tego wejdzie kredyt za 500k, bo cała inwestycja wyniesie 1,5m.

W ostatnim czasie mieszkania strasznie podrożały, ktoś kto zainwestował w latach 2018-2020 praktycznie potroił swój majątek, w tym kilku moich znajomych. Patrząc na duże miasta w krajach sąsiadujących z Polską, widzę jeszcze dość spore szanse na wzrost wartości w Polsce. W dodatku robocizna idzie wciąż do góry, koszty materiałów budowlanych również, nic nie wskazuje na to, żeby miały nastąpić jakieś większe spadki.

Czy istnieje w dzisiejszych czasach lepsza alternatywa do zainwestowania tych pieniędzy, niż mieszkanie w mieście wojewódzkim (Kraków)? Jestem pewien tak w 90%, dlatego chciałem dopytać ludzi siedzących bardziej w temacie.

Oczywiście nie oczekuję nie wiadomo jakiego zwrotu z inwestycji, ale szacuję że do 10-15 lat oba te mieszkania podwoją swoją wartość.

#nieruchomosci #inwestycje #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dodaj sobie koszta kredytu i policz ile mieszkania by musiały pójść w górę, żebyś zarobił. Jak dobrze trafisz to najwięcej zarobisz na giełdzie, ale zakładając, że pytasz co zrobić z takim hajsem na wykopie to nie jesteś ekspertem i byłaby to po prostu bukmacherka. Ewentualnie ETFy - ale tutaj też jest jakaś opcja ryzyka.
Dlatego polecam obligacje 3 letnie https://www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-3-letnie-tos/tos0628/. Aktualnie stopy procentowe będą raczej tylko obniżane, dlatego sugerowałbym
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: Taka prawda, moja mama jak kupowała na osiedlu bliźniaków 2 "domki pod wynajem" to znała się z deweloperem i mogla dokupić garaże do innych domków (bez kupowania domków), i takim sposobem jest wlasicielka 2 bliźniaków z 6 garażami

Na tym osiedlu jest oprócz garaży parking na +/- 20 aut a domków jest 40 - wynik?

Bliźniaki (120m2 zrobione Premium) wynajmuje po 3,5k - a z 10 lat temu za sztukę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak baitujemy to baitujemy, moja odpowiedź: lepiej finansuj inwestycje w nieruchomości kredytem. Weź dwie wplata własna 100k 2 x reeszta kredyt 6k ale najemca na czysto da Ci 2500zl. Nieruchomosci sprzedaż jak cos w każdym momencie za 2x tyle za 5-10 lat. Reszta w obligacje na 5% bo pis i konfa na pewno nie dojdą do wladzy w 2027 i realna inflacja 10-15% aby pokryć zadłużenie starzejącego sie społeczensta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To nie porada inwestycyjna ale ja bym zrobił bardziej tak:

- max 1 nieruchomość / lub garaże przyjmijmy że do 50-75% kwoty
- pozostała część obligacje stało procentowe + EDO10 latki
- jak pojawi się bessa sprzedajesz sporą część obligacji i pakujesz w ETFy
  • Odpowiedz