Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +440

mirko_anonim +3
✨️ Czy powinienem się martwić o zaproszenie na Facebooku od fryzjerki? Ⓘ
Witam, mój facet otrzymał zaproszenie na Facebooku od fryzjerki, do której chodzi od 3 miesięcy (widzę, ze ona ma 1200 znajomych, jest starsza od niego jakieś 5 lat, nie jest właścicielką tego salonu). Widziałam, że ma kilkunastu facetow w znajomych z naszej miejscowosci w podobnym wieku do nas, którzy są i singlami i mają zony, wiec obstawiam, ze tez jej klienci.
Witam, mój facet otrzymał zaproszenie na Facebooku od fryzjerki, do której chodzi od 3 miesięcy (widzę, ze ona ma 1200 znajomych, jest starsza od niego jakieś 5 lat, nie jest właścicielką tego salonu). Widziałam, że ma kilkunastu facetow w znajomych z naszej miejscowosci w podobnym wieku do nas, którzy są i singlami i mają zony, wiec obstawiam, ze tez jej klienci.

@wykopiem_albo_zakopiem: Różnica leży w "miejscu poboru". Jeżeli dostawca wody pobiera ją z rzeki która i tak spływa (docelowo) do morza, to zdecydowanie łagodniej wpływa na gospodarkę wodną w danej lokalizacji. Gdyby zużywał tej wody mniej - to nie byłoby problemu - ale to 50m³ to tak jak
źródło: image
Pobierz50m3 dziennie ze studni głębinowej nie ma jakiegokolwiek wpływu na wody w okolicy.
Gdyby nawet wszyscy mieszkańcy z danej okolicy tyle zużywali, to nic by się nie stało.
To są ilości wręcz mikroskopijne.
Tyle zużywa średnia szklarnia. Większe zużywają tyle, ale na godzinę.
I nie, nikt nie wozi w Polsce wody z rzeki do
Wywiercić własną studnie głębinową to żaden problem, koszt od 3 do 7tys w zależności od lokalizacji.
Przy odrobinie samozaparcia sam możesz także wywiercić.
Oczywiście są miejsca, gdzie wykonanie takiej studni będzie problemem i trzeba kopać głęboko, ale w większości kraju wody głębinowe spokojnie znajdziesz do głębokości 30m
Do głębokości 30 metrów na swojej posesji możesz kopać bez jakichkolwiek zezwoleń, pozwoleń itp.
Wybierasz miejsce i wiercić
Wodociągi biorą dokładnie tą samą wodę, co ten rolnik z studni głębinowej.
Ta woda pod ziemią się Twoim zdaniem jakoś sama wytwarza?
Pobór tak dużej ilości może spowodować od, prawie pewne, obniżenie poziomu wód gruntowych, do mniej prawdopodobnych skutków, ale nie wykluczonych, jak powstawanie zapadlisk czy tąpniec analogicznych do szkód górniczych.
Po drodze jest jeszcze co najmniej kilka innych możliwości, jak zagęszczenie się materiału w warstwach
Ty żyje w Polska
@viking25cc: ty za to umiesz głosować. Skoro mamy teraz taki poważny rząd od dwóch lat to pewnie rolnika uniewinniono a prawo zmieniono. Tak się stało, prawda?
@mango2018: Ja mówię o poborze wody z rzek przez wodociągi. U mnie to tak wygląda jak niżej, w Polsce chyba najbardziej znana jest "Gruba Kaśka" w Warszawie.
źródło: image
Pobierz@greenwarrior
@
https://leonarczyk.pl/studnia-glebinowa-pozwolenie/
źródło: Screenshot_20250630-133134
Pobierz