Wpis z mikrobloga

Szukam noża który ma być przede wszystkim na grzyby, ale wolałbym aby nie służył tylko i wyłącznie do tego, a był w miarę uniwersalny. Warunki są w sumie chyba tylko dwa - musi być relatywnie niewielki, drobny i krótki; oraz musi być jednoczęściowy, tak aby klips czy pochwę dało radę podpiąć np do paska.

Próbowałem z nożami sprężynowymi i podobnymi i otwieranie i zamykanie ich w kółko łażąc po lesie jest raz, że irytujące, dwa, dramatycznie skraca ich żywotność.
Budżet powiedzmy do ~200PLN

#grzyby #grzybobranie #las #noz #noze #militaria
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kremufka2137: kup pierwszy lepszy składany nóż, otwierany jedną ręką, najlepiej na podkładach bo syf z grzybów do środka się dostanie, nie lubię chocidzic na grzyby z nożem w którym nie mogę schować ostrza bo zawsze boję się że gdzieś się wywale i ten nóż sobie gdzieś wbije.
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: Ja też szukałem noża aby był na grzyby ale nie tylko. Fanboye grzybów mają Opinela za chorą cenę. Kawałek ostrza, wybitego w drewniany kolek a na końcu jakieś włosie. Podobny do tego z juli. Wiele zdjęć można znaleźć jak koło grzyba stoi wbity Opinel. Cena ok 100zl. Warty może 10zl.
Dlatego ja kupiłem ten poniżej. Ja też chodzę po krzaczorach więc przyda mi się coś naprawdę przyzwoitego

https://allegro.pl/oferta/noz-skladany-taktyczny-sanrenmu-clip-point-710-edc-classic-z-klipsem-12890175970
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: Do grzybów nie bierz Mory, skandynawski szlif beznadziejnie przecina korzonki. Najlepszy wybór to mały nożyk za grosze z marketu, coś w tym stylu:
https://centrumnozy.pl/environment/cache/images/750_750_productGfx_5657/noze-solingen--1.webp
Jaskrawa rączka pomaga w szybkim zlokalizowaniu nożyka.

Do innych zadań, tak jak koledzy wcześniej powiedzieli, Mora Companion będzie najlepsza, świetny, wielozadaniowy nóż za małe pieniądze.
xenux - @Kremufka2137: Do grzybów nie bierz Mory, skandynawski szlif beznadziejnie pr...

źródło: noze-solingen--1

Pobierz
  • Odpowiedz