Wpis z mikrobloga

Polska jest piękna, widok z Gęsiej Szyi w Tatrach :) czytałam wcześniej, że schody mogą lekko zmęczyć ale w połowie drogi prawie wymiękłam, może dlatego że nie chodzę po górach a dzień wcześniej weszliśmy na Babią Górę i już zakwasy dawały się we znaki. Zejście czerwonym a później czarnym szlakiem było dość wymagające przy bolących palach. P.S polecacie jakieś dobre buty na takie wyprawy (do ok. 500 zł)? Słyszałam że trzeba brać rozmiar większe? Niestety całą wycieczkę doskwierał mi ból palców szczególnie przy schodzeniu :( używacie kijków i faktycznie pomagają odciążyć stawy?
#tatry #gory #polskiegory #mojezdjecie #podroze #hiking
Atktona_tyle - Polska jest piękna, widok z Gęsiej Szyi w Tatrach :) czytałam wcześnie...

źródło: temp_file7582849114700926827

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atk_to_na_tyle: jak niedrogie to w dechatlon popatrz, masa ludzi w tym chodzi widzę na szlaku. Jak mało chodzisz i w dwa dni tyle chodzenia, to raczej to nie wina butów tylko za dużo na raz poprostu. Rozmiar większe i skarpetki grubsze trekkingowe
  • Odpowiedz
  • 1
@KladzSie no, to może być przyczyna bo te buty które miałam były takie na styk (chodziłam w nich trochę wcześniej ale po płaskim terenie i było ok), skarpety miałam cieniutkie. Może spróbuję kupić coś innego i następnym razem wziąć grubsze skarpety :)
  • Odpowiedz
@Atk_to_na_tyle ja polecam La Sportiva, tx4 są czasem do kupienia za 400 zł (niebieski za tyle kupił na promocji).
Co do rozmiaru - pan mi kiedyś polecił przetestować na schodach, musisz się na nich tak jakby zwiesić, palce stóp nie powinny dotykać czubka buta jak jesteś przechylona do przodu w dół, więc tak pewnie o około jeden rozmiar powinny być za duże.
Skarpetki - merino ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
@Atk_to_na_tyle: To skoro wszyscy o butach to ja o tych kijkach. Ja nie wyobrażam sobie gór bez kijków trekkingowych. Odciążasz sobie kolana i nie tylko przy schodzeniu, asekurujesz się. Pod górę z resztą też przenosisz dużo siły na kijki. Jak masz jakieś płatu śniegu nie zimą to też sobie sprawdzasz, robisz chwyt itd.
  • Odpowiedz
@Atk_to_na_tyle: Ja mam te właśnie z decathlonu zielone, to jest chyba forclaz 500 i w sumie mi się sprawdzają. Jedynie tej zimy w Beskidach gdzieś w twardy śnieg wbijałem to mi ta pianka w ręku została, ale No uratowałem jakoś opaskami. Także warto kupić.

Tylko z kijkami też trzeba umieć się poruszać, ja nie raz dawałem komuś kijki i nic mu nie dawały bo nie potrafił ich używać odpowiednio. Po
  • Odpowiedz