Wpis z mikrobloga

#ptaki zbieram sobie pokemony i świetnie się bawię XDDDD

uznałam za wstyd, że moja wiedza to „żółty brzuch to sikorka, puka w drzewo to dzięcioł, jakieś wielkie to jaszczomp” i ściągnęłam apke z uniwersytetu cornwell’a „Merlin bird id” (jest darmowa).

Nagrywa, pokazuje na żywo kogo rozpoznaje, jest info o kazdym ptaku (zdjęcia i dźwięki), więc można się uczyć i pozwala zapisywać znalezione ptaki, tworząc listy XDDDDDD jak Pokédex XDDDD złapię je wszystkie XD od tygodnia siedzę z lornetką i się wymądrzam XD a takiego trznadla zapamiętałam tylko dlatego, że po ang jest żółtym młotem, a to o wiele zabawniejsze XD
a jak mnie wkurza cipciak, czyli pierwiosnek, nawala cały czas i wrył się w mózg, mam haluny i w ciszy go słyszę Oo

#ornitologia #las #przyroda
w sumie polecam do urozmaicenia sobie #spierdotrip to naprawdę wciąga XDDDD
lunaria - #ptaki zbieram sobie pokemony i świetnie się bawię XDDDD 

uznałam za wstyd...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@drobne_na_taryfe JA TO SAMO XD prześladował nas, nie mogliśmy dojść w domu co robi to CIP CIP CIP CIP CIPCIPCIPCIP nonstop i zaczęłam szukać jakieś apki do identyfikacji i się wkręciłam XDDDDDDD powinien pójść w logo XDDD
  • Odpowiedz
  • 2
@penkroff AAAAAA DZIĘKUJĘ CI WSPANIAŁY CZŁOWIEKU XDDDD było wygaszone i machinalnie pomyślałam że nie ma co tam klikać XDDDD z jednej strony fajne było po ang, bo nic a nic nie znam po ang nazw, oprócz typowki jak sparrow XD i barn, ale z drugiej najpierw nauczę się po polsku, skoro 99% też nie kojarzę XD
  • Odpowiedz
  • 3
@swinka_morska aaaaaaaa XDDDDDD wczoraj sobie ściągnęłam jakąś i biegałam jak głupia i wszystko identyfikowałam, a byłam strasznie zła że się okazało że ma triala i kosztuje dychę miesięcznie, a ta jest chyba za darmo XDDDD kocham cie, zrobiłaś mi dzień, jestem szczęśliwa XDDD już pobrana XDDDDD

jeszcze tylko owady i grzyby ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Arbeiter jestem początkującym trenerem, dopiero wyruszyłam :( nie wiem jeszcze który jest najrzadszy w mojej krainie, z tego co mam najładniejsza wydaje się wilga, a najpotężniejszy myszołów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@lunaria: nie masz problemów z identyfikacją? Rok temu ją ściągnąłem, kawkę i sikorkę chyba ogarnęła ale poza tymi dwoma 7 czy 8 kolejnych skanów pokazywało mi gatunki z Ameryki południowej/ Oceanii, żadne migrujące, próbowałem po kilka razy i te same wyniki z każdego nagrania były
  • Odpowiedz
  • 1
@Qubecki: nieee, na razie elegancko, wszystko co tutejsze/polskie/uda mi sie skubańca dojrzeć przez lornetkę i potwierdzić (uczyć się rozpoznawać XD). nie wiem jak bylo rok temu, ale teraz określasz swoją lokalizację, to może to pomaga? wyświetla ci też popularne pokemony w okolicy, więc wiesz co dostępne/co w ogóle możliwe. moze tego wcześniej nie było i sie apka mylila?
lunaria - @Qubecki: nieee, na razie elegancko, wszystko co tutejsze/polskie/uda mi si...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@lunaria a jak to sie ma to BirdNet? Bo na rowniez „poluje” na ptaki, ale za duzej różnorodności to nie ma w lasach. A moze jest, ale niektore gatunki lataja nad ranem lub w nocy. Kosy sa najpopularniejsze i to wszedzie. Natomiast glos ktory rozpoznam wszedzie to myszolow - dosc rzadki u mnie, ale jest las gdzie mieszkaja.
  • Odpowiedz
  • 0
@wcaleniepchamsiewmultikonto A nie wiem, nie znam birdnetu, szukałam po storze czegoś do identyfikacji, Merlin był darmowy i z uniwersytetu, to ściągnelam XD
Hm, przeprowadziłam się teraz obok lasu i dlatego mnie wzięło na naturę i Merlin mi wyszukuje całkiem sporo ptaków, tzn dla miastowej jest to sporo XD nie wiem co określasz jako „mała różnorodność” XD aktualnie w „moim” lesie mam 23 gatunki, a włączam apke na tarasie rano, popołudniu i
  • Odpowiedz