Wpis z mikrobloga

Szykuje się u mnie w pracy program dobrowolnych odejść bo zakończyli kilka kontraktów z partnerskimi uczelniami no i stwierdzili że mają za dużo staffu. Generalnie target jest na nauczycieli i wykładowców - ale administrację też obejmuje i mogą wszyscy aplikować.

Oferują normalnie robote do końca 2025 roku i potem według wyliczenia od HR, dostałbym £14k odprawy do łapy i od stycznia jestem wolny strzelec. Bralibyście?

#uk #pracbaza
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thority: No właśnie chyba niekoniecznie, bo mój team odpowiada za przyjęcie studentów zagranicznych z których jest największa kasa dla uniwersytetu i jest nas tylko czworo więc nie ma za bardzo z czego ściąć. Poza tym poza okresami rekrutacji ogarniam administację i inne pierdoły w biurze jako samodzielne stanowisko więc nie ma mnie kim zastąpić bo kto to będzie robił :D Tak jak mówię, głowny target jest na nauczycieli i wykładowców,
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano Dwa pytania - jak bardzo jest prawdopodobne, że Cię i tak zwolnią oraz jak łatwo znajdziesz kolejna pracę.

Moim zdaniem programy dobrowolnych zwolnień to lekkie nieporozumienie, ponieważ najlepsi ludzie zawsze odchodzą pierwsi.
  • Odpowiedz
@groman43: No własnie mało prawdopodobne, stąd moja wątpliwość czy nie brać tego, zaaplikować i całować ich w dupę :D I tak pracuje tam już ponad 3 lata, awanse niestety zawiesili a miałem mieć w sierpniu (raczej na 90% bo miałem dobre opinie od dyrektora i supervisora) bo już złożyłem aplikację wcześniej w kwietniu - panel miał się zebrać w połowie czerwca ale niestety już się nie zebrał.

Co do poszukania
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: A zadowolony generalnie jesteś z tej pracy? I czy mógłbyś znaleźć coś nowego? Mnie wyrzucili podczas covidu i dali około 20k i to było najlepsze co mnie spotkało bo później znalazłem lepszą pracę a kasę mogłem użyć na wkład własny na dom
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano b--ń Boże nie patrze nikomu do portfela ale powiedzmy że zarabiasz te 3k miesięcznie. Pracując normalnie zarobiłbys 9k do wyjazdu a masz szansę dostać 14k. Plus będziesz mieć mnóstwo wolnego czasu na dokształcenie się czy po prostu na ogarnięcie na spokojnie przeprowadzki.

• Odpowiedz
To 14k Bez podatku, a do tego PILON i PILOH? Jeżeli tak to strukturyzują to 14k Bez podatku to jak 20k albo 28k brutto, zależnie od progu podatkowego, warto tak na to spojrzeć. Plus to się nie wlicza do zarobków więc nie zaskutkowałoby wyższym podatkiem później.

Jeżeli chcesz wracac na wiosnę 2026 a zatrudnienie by było do końca 2025 to szybka kalkulacja czy zarobisz te 20/28k brutto od stycznia do wiosny 2026.
  • Odpowiedz