Wpis z mikrobloga

TL;DR: firma Vente-Unique (i ich dostawca Rhenus) podczas dostawy kanapy porysowali mi nową podłogę w mieszkaniu, uszkodzili ościeżnicę oraz samą kanapę i uciekają od odpowiedzialności przez podpisany protokół dostawy

Zamówiłem kanapę za 4891zł z Vente Unique, miesiąc temu miała miejsce dostawa z wniesieniem do mieszkania. Dostawa była przeprowadzona przez ich podwykonawcę, Rhenus. Jako, że nie było mnie akurat na miejscu (mieszkanie było świeżo po remoncie a ja jeszcze się nie wprowadziłem), dostawców wpuściła inna osoba. Dostawcy ciągnęli kanapę po podłodze na metalowym stelażu i trącili nią ościeżnicę drzwi. Szkody (odpryski na ościeżnicy, zarysowania nowej podłogi) były zauważone dopiero chwilę później, już po podpisaniu protokołu. Sprawdziłem monitoring, okazało się, że dostawcy na siłę wpychali kanapę do windy (samo jej wyciągnięcie to 10 minut szarpania) uszkadzając jej zabezpieczenia i powodując zabrudzenia. Tego samego dnia zgłosiłem reklamacje dokumentując szkody. Po niemal miesiącu oczekiwania na odpowiedź, dostałem propozycję 750zł rekompensaty i odrzucono reklamację dotyczącą uszkodzeń paneli i futryny powołując się na firmę Rhenus i podpisany protokół. Z tego co się orientuję to standardowa praktyka przerzucania odpowiedzialności. Co robić w tej sytuacji? Firma jest z Francji. Uderzać od razu do sądu z europejskim postępowaniem w sprawie drobnych roszczeń?

#wykopefekt #afera #zakupy #reklamacja #ecommerce #prawo #francja #polska #pomocy
ewk932 - TL;DR: firma Vente-Unique (i ich dostawca Rhenus) podczas dostawy kanapy por...

źródło: dostawa_wciskanie_do_windy

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ewk932 niczego nie udowodnisz, podpisałeś odbiór, więc lipa. Można się szarpać, ale wątpię żebyś coś zdziałał. Firma ma tego świadomość, dlatego zaproponowali tak żałosną rekompensatę.
  • Odpowiedz
  • 0
@yung_lean: @corsa900 nawet jeśli nie podpisałem nic osobiście a wady nie były widoczne na pierwszy rzut oka? Kanapa była zakryta folią. Zarysowania podłogi zostały zauważone po wyjściu dostawców. Sugerujecie, że protokół wyłącza odpowiedzialność za 415 KC?
  • Odpowiedz