Wpis z mikrobloga

Zrobiłem analizę demograficzną. Wynika z niej, że jeśli aktualne trendy się utrzymają, to pierwszym miastem, w którym Polacy (*1) utracą dominującą większość (*2) będzie Wrocław ok. 2040 roku. A potem Polacy we Wrocławiu utracą zwykłą większość (*3) ok. 2048 roku.

Następnie jeśli trendy nadal się utrzymają, to w perspektywie najbliższych 40 lat utrata większości czeka w następnych 35 miastach (*4):

#warszawa - utrata dominującej większości ok. 2043 r., utrata zwykłej większości ok. 2053 r.

#krakow - odpowiednio ok. 2045 i ok. 2055

#gdansk - ok. 46' i ok. 55'

#poznan - ok. 47' i ok. 56'

#lublin - ok. 47' i ok. 56'

#gdynia - ok. 49' i ok. 57'

#katowice - ok. 50' i ok. 58'

#olawa - ok. 51' i ok. 58'

#opole - ok. 51' i ok. 59'

#bydgoszcz - ok. 51' i ok. 59'

#gorzow - ok. 52' i ok. 59'

#torun - ok. 52' i ok. 59'

#pruszkow - ok. 52' i ok. 59'

#slubice - ok. 52' i ok. 59'

#piaseczno - ok. 53' i ok. 60'

#rybnik - ok. 53' i ok. 60'

#sejny - ok. 53' i ok. 60'

#elk - ok. 53' i ok. 60'

#swiebodzin - ok. 54' i ok. 61'

#legionowo - ok. 55 i ok. 63'

#sosnowiec - ok. 55' i ok. 64'

#szczecin - ok. 55' i ok. 64'

#zielonagora - ok. 55' i ok. 64'

#olsztyn - ok. 56' i ok. 65'

#swidnik - ok. 57' i 65'

#bialystok - ok. 57' i ok. 66'

#otwock ok. 57' i ok. 66'

#lodz - ok. 57' i ok. 66'

#rzeszow - ok. 57' i ok. 66'

#swinoujscie - ok. 58' i ok. 66'

#czestochowa - ok. 58' i ok. 66'

#przemysl - ok. 58' i ok. 66'

#slupsk - ok. 58' i ok. 66'

#wloclawek - ok. 58' i ok. 66'

#miedzyrzecz - ok. 58' i ok. 66'

*1) aktualni obywatele Polscy i ich potomstwo
*2) dominująca większość = 66% + 1
*3) zwykła większość = 50% + 1
*4) wziąłem pod uwagę jedynie miasta: wojewódzkie, na prawach powiatu, będące siedzibami powiatów

#imigranci #multikulti #demografia #socjologia #polska #europa #wydarzenia #wroclaw #neuropa #4konserwy #wtf #c---------------a
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdamF_OG ...a niektórzy wykopowicze jeszcze twierdzą że imigracja jest potrzebna, bo dzietność spada. Nie biorą jednak pod uwagę, że to już nie będą Polacy i ta nowa większość będzie nas miała totalnie w dupie
  • Odpowiedz
  • 17
@Anihilacja_entropii:
Głównie GUS + dane szczegółowe z urzędów wojewódzkich odnośnie imigracji + dane o dzietności imigrantów w krajach macierzystych + parę innych danych + analiza jak różne trendy zmieniały się podczas ostatnich 20 lat i ich interpolacja (ale z dozą rozsądku) na kolejne 40 lat (przy czym dokładniejszą analizę można przyjąć na najbliższe 20 lat, a te 30-40 to już trochę wróżenie z fusów, bo wiele różnych nieujętych w analizie
  • Odpowiedz
  • 1
@Aerwin:

nie wziąłeś pod uwagę okresowej migracji z miast do wsi :D

Wziąłem pod uwagę, to że do tych miast przeprowadzają się też Polacy z innych miejscowości (oraz czasem wyprowadzają się z nich).
  • Odpowiedz
dane o dzietności imigrantów w krajach macierzystych

@AdamF_OG: Czy ta dzeitność na emigracji jest taka sama, i czy w drugim i trzecim pokoleniu nadal będzie taka sama? Czy Bierze to pod uwagę stosunek kobiet do męczyzn na poziomie 3/5, gdzie na wsi spada wraz ze stażem do 2/5?
  • Odpowiedz
dane o dzietności imigrantów w krajach macierzystych

@AdamF_OG: a to nie tak, że ich dzietność będzie dążyć do niższej wartości z uwagi na poprawę warunków życia?
  • Odpowiedz
  • 0
@cavird: Brałem to wszystko pod uwagę.
Dużo zależy od kraju - wśród świeżych imigrantów zależnie od kraju dzietność może być podobna, może nieco spaść, może nieco wzrosnąć (a potem w drugim pokoleniu już zwykle spada lub nieco spada).
Nie wszyscy imigranci utworzą pary z imigrantami ze swojego kraju* :
- mogą zdarzyć się z innego;
- mogą z Polakami - tutaj przyjąłem zasadę, że gdy Polak ma dziecko z cudzoziemką to wszystkie
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: Państwo od lat 90-tych stwarzało warunki, żeby rozwijał się biznes, no to rozwijał się biznes. Dotowało Kościół, więc Kościół zwiększył majątek. Jak ktoś by chciał inwestować w polskie rodziny i dzietność to budowałby czynszówki, przejmował opiekę nad dziećmi, żeby odciążyć rodziców, organizował miejsca społeczno-kulturalne dla młodych ludzi, promował rodzinny styl życia, itd. To się nie stało, więc mamy samodzielnych, obliczonych ludzi skupionych na pracy i kupowaniu, inwestowaniu, taki był
  • Odpowiedz
gdzie na wsi

Moja analiza dotyczy wyłącznie miast: dużych (miasta na prawach powiatu) i średnich (siedziby powiatu).

@AdamF_OG: Tak wiem, ale wraz z czasem ilość imigrantek na wsi w stosunku do mężczyzn spada, natomiast w miastach lekko rośnie. Zakładam, że przeprowadzają się do miast w poszukiwaniu lżejszej pracy, większego skupiska swoich rodaków, lepszego dostępu do usług publicznych, bardziej tolerancyjnego i anonimowego środowiska.

Czy są jakieś dane, jaką w ogóle mamy
  • Odpowiedz
  • 1
@cavird:

Czy są jakieś dane, jaką w ogóle mamy zdolność asymilowania imigrantów bliskich nam kulturowo, oraz tych dalekich. Czy w ogóle taki proces ma miejsce i czy ktoś myśli o tym, że taki proces należy przeprowadzić, aby mieć w miarę spójny naród.

Nie ma tego typu jednoznacznych danych, ale z subiektywnych wrażeń + statystyk przestępstw wynika, że najlepiej wypadają mniej więcej w tej kolejności:
- imigrantki, które wyjdą
  • Odpowiedz
  • 1
P.S. Przy zachowaniu obecnego trendu za 40 lat / w 2066, jedynym miastem wojewódzkim, który zachowa dominującą większość Polaków będą Kielce. Wszystkie inne nie zachowają nie tylko dominującej większości (66%), ale i zwykłej (50%).
  • Odpowiedz
  • 1
P.S. Wg aktualnych trendów do 2066 (końcowa data mojej analizy) top 5 miast w których najbardziej spadnie ilość Polaków, będą to:
- Wrocław - pozostanie ok. 38%
- Słubice ok. 40%
- Oława ok. 41%
- Warszawa ok. 42%
- Świebodzin ok. 42%
  • Odpowiedz