Wpis z mikrobloga

Pijcie ze mną kompot, bo przeprowadziłam się bliżej Polski. Miałam już dość mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Żadnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeśli chodzi o mieszkania, tereny ładne, ale tak bez szału. Z 500 km zrobiło się niecałe 30 km do granicy co jest bardzo dużym postępem. Cieszę się na tą zmianę ()
Dalej pracuję jako lekarz weterynarii, tyle że nie w rzeźni, ale w niemieckim urzędzie weterynaryjnym (Veterinaramt), więc spora zmiana która oznacza dla mnie nauczenie się wielu nowych rzeczy. Mieszkanie? W poprzednim mieście płaciłam 780 warm (gdzie na początku wynajmu było 100 euro mniej, ale ceny energii poszły w górę to i miete zdrożało) a tutaj 390 euro warm za mieszkanie w podobnym metrażu (poprzednie było na poddaszu). Także spora różnica.

Umowę mam na czas określony, jako zastępstwo na macierzyńskim (od początku o tym wiedziałam i świadomie się na to zgodziłam). Nie jest jednak wykluczone, że zechcą mnie na dłużej (w poprzedniej pracy też miałam umowę na czas określony z możliwością zrobienia na czas nieokreślony jeśli zrobię kurs i egzamin, ale nie zrobiłam bo by mi ucięli o połowę wypłatę w czasie nauki). Wypłata zostanie mi taka sama, albo podobna (zachowałam tą samę grupę w TV-L). Możliwe jest też że jednak mi się tutaj nie spodoba i za rok zechcę coś innego.

Póki co cieszę się na możliwość jazdy pociągiem do choćby np. Wrocławia czy Szklarskiej Poręby. Mogę też wypożyczać książki (póki co miałam książki na czytniku Ebook, ale kupowałam, a poza tym to nie jest dla mnie to samo co fizyczna książka).

Pozdrawiam z Łużyc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#emigrujzwykopem #emigracjaniemcy #emigracja #weterynaria #przeprowadzka #zmiananalepsze
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gdybyś poznał mentalność szwabow z rejonu Bautzen, Görlitz, Cottbus, to byś inaczej pisał. Ja mój drogi chodziłem do szkoły w Görlitz, zrobiłem zawód w Cottbus i z rejonem byłego DDR nie chce mieć nic wspólnego.
  • Odpowiedz
@Smauga: AAha, a nie myslalas nad lecznica zwierzat hodowlanych? U mnie na wsi to juz 25 lat temu za 10 min wizyte przy krowie czy swini to wet bral 100zl za sztuke + leki oddzielnie oczywiscie.
  • Odpowiedz
@Smauga Polska oczywiście nadal w 90% odstaje od Niemiec ale taka Warszawa to Polska na sterydach i żyje się tu naprawdę dobrze. Powiedziałbym nawet, że poza zarobkami niewiele ją różni od życia w Berlinie czy Hamburgu. Poza tym, że jest czyściej. Więc może następny krok to Polska ale ta ciut bardziej rozwinięta niz 80% kraju?
  • Odpowiedz
nie myślałaś by mieszkać w Zgorzelcu po Polskiej stronie i pracować w de

@Noc_Kruka: bezpośrednie zatrudnienie w Niemczech z meldunkiem za granicą to jest ekwilibrystyka podatkowa, część pracodawców w ogóle się na to nie zgadza.

@Smauga i fajno, powodzenia. Pozdrowienia z BW.
  • Odpowiedz
@Smauga: Ależ super wieści! Gratulacje ogromne za tak przemyślaną i korzystną przeprowadzkę! Bliskość Polski to na pewno duży atut, a zmiana pracy na Veterinäramt brzmi jak świetna szansa na rozwój. Różnica w cenie mieszkania też robi wrażenie! Ciekawi mnie, czy już masz jakieś plany na te weekendowe wypady pociągiem do Wrocławia czy Szklarskiej Poręby? :)
  • Odpowiedz
@Noc_Kruka i co to daje, jak mieszkania w Goerlitz czy podobnych tańsze do wynajecia jak we Zgorzelcu?
@Smauga: znam dobrze okolice. Bardzo fajnie mi się mieszkało miałem taką pracę że nie robiło mi różnicy gdzie będe mieszkać więc zdecydowałem się żyć blisko Polski, bo tanio i do rodziny bliziutko.

Z minusów to jednak trochę tam psy dupami szczekają, i dużo starszych osób które najchętniej by wróciły do czasów DDR.
  • Odpowiedz
@pawelczixd

@Smauga Polska oczywiście nadal w 90% odstaje od Niemiec ale taka Warszawa to Polska na sterydach i żyje się tu naprawdę dobrze. Powiedziałbym nawet, że poza zarobkami niewiele ją różni od życia w Berlinie czy Hamburgu. Poza tym, że jest czyściej. Więc może następny krok to Polska ale ta ciut bardziej rozwinięta niz 80% kraju?

Warszawa to jest niemozebnie droga , żyje się tam dobrze chyba tylko jak jesteś
  • Odpowiedz
@DrFaithless

@Smauga p-----l te Niemcy, kraj zalicza taki regres w każdym aspekcie życia, że szok, wpadaj na stałe do Polski. Powodzenia.

A jaki w Polsce jest progress ? Nie dość że biedniej to jeszcze nasprowadzane imigrantów , ja się nie mogę nadziwić jak polska straszyła Niemcami że tam kolorowi a większy mix rasowy już widzę w Polsce
U Niemca to trochę Turków może a w Polsce Azjaci pejeety ukriancy Kolumbia
  • Odpowiedz
@Linnior88 co to za bzdura? Mieszkałem 3 lata w wwa, teraz mieszkam w Gdańsku i praktycznie wszystko poza mieszkaniem jest tu droższe przez mniejsza konkurencję. Nawet do barbera chodzę do wwa wtedy gdy akurat jadę do biura. Bo jest taniej. Żyje się dobrze bo wyższe ceny są niwelowane wyższymi zarobkami. A ilość wydarzeń, miejsc do spędzania czasu, rewelacyjna komunikacja sprawiają, że to naprawdę świetne miejsce do życia. I twierdzi tak każdy,
  • Odpowiedz
@pawelczixd bzdura to są te twoje wychwalania polski , u Niemca mieszkanie za 700 euro najem z ogrzewaniem to już drożyzna w Polsce już są ogłoszenia na wynajem po 5000 xD
Polska to są zarobki wschodnie ceny zachodnie ale Polacy się paluja bo szybszy internet i blik xD
Wy się zachowujecie jak ukriancy , oni też mówią że ukraina nowocześniejsza od Polski i jesteśmy za nimi taka sama gadka
Właśnie miałam
  • Odpowiedz