Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siepan: wyobraź sobie, że ludzie chcą też pożyć gdzie indziej, spróbować.

A jak się okazuje, że można robić to samo za lepsze pieniądze i przy mniejszym stresie, to do czego wracać? Zwłaszcza jak już się pozna nowych znajomych, żyje się z drugą połówką i po jakimś czasie w Polsce człowiek zaczyna czuć się obco - okej, ojczyzna, ale twój “dom” jest gdzie indziej i tam też toczy się życie.
  • Odpowiedz
  • 5
@siepan: akurat lubię swój kraj, nie jestem ojkofobem. Przykro mi jest że we Polsce zwyczajny, normalnie pracujący człowiek nie jest w stanie normalnie żyć. Mnóstwo Polaków wyjechało za granicę bo musiało, a nie dlatego że o tym marzyło. ()
@kuba-rozpruwa a jak się żyje koło Lipska? Lipsk sam w sobie tez podobno bardzo ładne miasto. Też życzę powodzenia i pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@DrFaithless:

p-----l te Niemcy, kraj zalicza taki regres w każdym aspekcie życia, że szok, wpadaj na stałe do Polski.

trzeba być chyba p-----------m by będąc wykształconym człowiekiem z językiem i stabilną sytuacją w Niemczech przeprowadzić się do Polski xDDDD
  • Odpowiedz
akurat lubię swój kraj

@Smauga: ale Polska to nie jest twój kraj. Twoim krajem jest ten w którym mieszkasz i z którym wiążesz przyszłość.
  • Odpowiedz
@Smauga było fajnie ale teraz już jest ciężko coś wynająć w rozsądnej cenie. Nie chce jeździć na Fernverkehr więc jestem skazany na trochę niższe zarobki i ceny wynajmu dwóch pokoi w Lipsku są już dość wysokie. Ja mieszkam jeszcze w Halle na kawalerce ale już powoli kombinuję aby ulokować się bliżej granicy bo nikogo tutaj się nawet poznać nie da. Lipsk jako miasto dość urokliwe, dużo zieleni i ludzie uprzejmi, raczej
  • Odpowiedz
@Smash:

Aż się dziwię, że nie padło jeszcze kultowe: "ile zarabiasz?".

Ale padło z to już sparafrazowane kultowe „czy gwałcom!??” XD
  • Odpowiedz
@Smauga: Fajno. Ja Ci zazdroszczę, że masz tak blisko do Wrocka. Bo ponoć na targu koło Dworca Świebodzkiego masa niemieckich bigboksów, których nikt nie chce, bo NIEMIECKIE. A ja z Krakowa mam jakieś 4 h jazdy… :(
  • Odpowiedz
Przykro mi jest że we Polsce zwyczajny, normalnie pracujący człowiek nie jest w stanie normalnie żyć.

@Smauga: Niskie zarobki to akurat mniejsza wada Polski. Największą są nienawistni, zawistni i ksenofobiczni mieszkańcy. WIększość Polaków, która wyjechała na zachód, zabrała te cechy ze sobą.
  • Odpowiedz
@Smauga Często odwiedzam znajomych w Badenii i ja osobiście uważam że jest super miejscem, widoki piękne, ale wiadomo, że co człowiek to opinia. Cieszę się Twoim szczęściem i pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Smauga: Zdradzisz, gdzie mniej więcej mieszkasz? Okolice Zgorzelca? Bautzen? Pamiętam jak miałaś dość poprzedniej pracy. Mieszkałem kiedyś w Łużycach, alle nie wiedzieć czemu wyprowadziłem się do NRW () Gdy tam mieszkałem, to nie byłem przekonany do tego miejsca, ale z perspektywy czasu było tam wręcz sielankowo i czasem sobie myślę, czy nie wrócić tam na emeryturę albo i wcześniej (ładne mieszkania za 50 000 euro).
  • Odpowiedz
@kipowrot: bardzo mądry wpis. Taki pełen zrozumienia. Wow, podziwiamy Twoje otwarcie na ludzi i Twoje wartości. Są takie super. I nie przeliczanie (oczywiście hipotetyczne) na złotówki - super.
  • Odpowiedz