Wpis z mikrobloga

Pijcie ze mną kompot, bo przeprowadziłam się bliżej Polski. Miałam już dość mieszkania na niemieckim zakaukaziu- w Badenii-Wirtembergii. Żadnych zalet tam nie ma dla mnie- daleko do Polski (do granicy 500 km) drogo jeśli chodzi o mieszkania, tereny ładne, ale tak bez szału. Z 500 km zrobiło się niecałe 30 km do granicy co jest bardzo dużym postępem. Cieszę się na tą zmianę ()
Dalej pracuję jako lekarz weterynarii, tyle że nie w rzeźni, ale w niemieckim urzędzie weterynaryjnym (Veterinaramt), więc spora zmiana która oznacza dla mnie nauczenie się wielu nowych rzeczy. Mieszkanie? W poprzednim mieście płaciłam 780 warm (gdzie na początku wynajmu było 100 euro mniej, ale ceny energii poszły w górę to i miete zdrożało) a tutaj 390 euro warm za mieszkanie w podobnym metrażu (poprzednie było na poddaszu). Także spora różnica.

Umowę mam na czas określony, jako zastępstwo na macierzyńskim (od początku o tym wiedziałam i świadomie się na to zgodziłam). Nie jest jednak wykluczone, że zechcą mnie na dłużej (w poprzedniej pracy też miałam umowę na czas określony z możliwością zrobienia na czas nieokreślony jeśli zrobię kurs i egzamin, ale nie zrobiłam bo by mi ucięli o połowę wypłatę w czasie nauki). Wypłata zostanie mi taka sama, albo podobna (zachowałam tą samę grupę w TV-L). Możliwe jest też że jednak mi się tutaj nie spodoba i za rok zechcę coś innego.

Póki co cieszę się na możliwość jazdy pociągiem do choćby np. Wrocławia czy Szklarskiej Poręby. Mogę też wypożyczać książki (póki co miałam książki na czytniku Ebook, ale kupowałam, a poza tym to nie jest dla mnie to samo co fizyczna książka).

Pozdrawiam z Łużyc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#emigrujzwykopem #emigracjaniemcy #emigracja #weterynaria #przeprowadzka #zmiananalepsze
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@kq2w6: kto wie, kto wie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dzieju41 pozdrawiam także. Właśnie tak robię ( ͡° ͜ʖ ͡°) jestem tu niecały miesiąc a już zdążyłam pojechać pociągiem do Krakowa.
  • Odpowiedz
@Smauga gratulacje i cokolwiek by się nie stało życzę ci po ludzku - dużo zdrowia, spełnienia marzeń i realizowania się tak jak to lubisz najlepiej.
  • Odpowiedz
@Smauga: serio Badenia zła? Przecież pogranicze z Francją i z Szwajcaria to jedne z najładniejszych regionów Europy. Do tego bliskość Alp szwajcarskich, coś pięknego. Wiadomo, że dla każdego co innego, ale wydają się być to fajne rejony do życia.
  • Odpowiedz
  • 76
@JonaszSynGrazyny: ogólnie będąc już na studiach bardziej chciałam iść do rzeźni ze względu na lepsze zarobki, mniejszy stres i nerwy ze względu na to, że nie ma się do czynienia z właścicielami zwierząt. W klinicznej weterynarii trzeba się cały czas szkolić, a teraz dobrze jest się nawet specjalizować, aby być cennym na rynku. Plus jeśli chodzi o pracę za granicą to dobrze jest znać język- czyli dobrze mówić i rozumieć
  • Odpowiedz
@Smauga: jak mieszkało się przez ten czas w BW? Nadal jest tam tyle Polaków? Jak sytuacja z imigrantami z innych części świata?
Z góry dzięki za odpowiedź i powodzenia w przyszłej pracy
  • Odpowiedz
  • 3
@razorn3: dla każdego co innego jest fajne. Znam ludzi którzy uwielbiają Badenie ze względu na bliskość do Alp właśnie (raz się przejechałam do Austrii) jak i ludzi którym to jest w zasadzie obojętne gdzie mieszkają. Trzeba jednak przyznać, że Badenia jest droga. W mieście w którym mieszkałam (ok 30 tys mieszkańców) chyba jest niemożliwe znaleźć kawalerkę za mniej niż 700 euro warm. (,) Na mieszkanie spółdzielcze
  • Odpowiedz
@Smauga Mega sprawa, gratki. Ja mieszkam koło Lipska ale też będę szukać mieszkania gdzieś koło Polskiej granicy. Jako kierowca z płynnym niemieckim pracę znajdę dosłownie wszędzie więc stwierdziłem że chce już bliżej Polski pracować ( ͡º ͜ʖ͡º) powodzenia w dalszej karierze!:)
  • Odpowiedz
  • 6
@pawcio_19: Hmm.. mieszkało mi się spokojnie. Miałam mieszkanie w normalnej, spokojnej dzielnicy. Na piechotę do pracy miałam 15 min. Blisko też sklepy itd.
Co do Polaków to wszędzie właściwie są Polacy. Na pewno jest ich też dużo w BW. Tam miałam polską kosmetyczkę, polskiego mechanika itd. Zawiązałam też wartościowe znajomości z rodaczkami głównie. Jednak z mojego punktu widzenia to tych Polaków może i jest dużo, ale wciąż za mało, aby
  • Odpowiedz
@Smauga super! Jednak wszystko zależy czy coś się z tym krajem wiąże że chcesz być częściej. Ja jeżdżę do PL 1-2 do roku i te kilka km nie robiło by mi różnicy
  • Odpowiedz