Wpis z mikrobloga

Kiedy to zobaczyłem doznałem wręcz szoku. Niby fakt, SLAPP to narzędzie, które z jednej strony może stanowić zagrożenie dla wolności słowa i uciszać tych co mają rację, ale z drugiej strony może być też skuteczne przeciwko aktywiszczom, którzy są sponsorowani przez podejrzane organizacje. Mam obawy, że to może być coś więcej niż tylko ochrona przed pozwami.

Dlaczego mam obawy? Wyobraźcie sobie podwójne standardy i to, że aktywiszcza w razie W będą wysadzać składy paliwa oraz zakłady przemysłowe ładunkami wybuchowymi w imię ochrony klimatu pomagając naszym wrogą na okupację kraju (np Rosji). Wyobraźcie sobie, że aktywiszcza niszczą wasze mienie i za zniszczone mienie chcą wysępić od was dodatkowe pieniądze lub innych osób poszkodowanych. Czy chcecie tego?

Należy mówić jak się bronić przed aktywiszczami w sprawach w których nie mają racji. Nie twierdzę, że nie zawsze mają rację, gdyż mogą być sytuacje kiedy nawet mogą mieć rację w pewnych sprawach, ale nie w sprawach robienia zatorów drogowych czy prowadzenia działań aktów wandalizmu przeciwko mieniu, na które my wszyscy podatnicy oraz właściciele wykładamy na to pieniądze.

#ostatniepokolenie #aktywiszcze #slapp
anonim-k13 - Kiedy to zobaczyłem doznałem wręcz szoku. Niby fakt, SLAPP to narzędzie,...

źródło: Zrzut ekranu 2025-06-25 123501

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach