Wpis z mikrobloga

Cześć,
Mam pytanie do osób prowadzących własne firmy bhp,
Mianowicie jak wy szukacie zleceń na nadzór, bo ja niestety zawsze dostaję jakieś zlecenia przez pośredników, którzy zabierają masę pieniędzy średnio 2 godziny z każdego dnia?
Dodatkowe pytanie o HSE na morzu, niby poszukują, niby wymagają ale nikt nic nie wie. Parę firm się odezwało i niezłe zdziwienie dokumenty C/O i roczny staż w Polsce (bo ma być specjalista ds. BHP). Po prostu śmiech na sali. Aplikowałem do paru firm i z reguły przechodziły osoby z 0 wiedzą i bez papierów (miały tylko IGC i to wszystko, a zgodnie z Polskimi dokumentami nie mogą pracować, to samo z doświadczeniem HSE na zagranicznych kontraktach i też zdziwienie w Polsce od razu kierownicy HS (ale chyba tylko od inwestora bo od polskiego rządu nie ma przebacz i muszą mieć praktykę w Polsce).
Jeszcze przypomniała mi się śmieszna rozmowa z HR w paru firmach. Szukali koordynatora bhp do SOV i jackup ja na to ok, pasuje mi taka robota, większość czasu na burcie i raporty na ląd. Oni na to ale chodzi nam by był Pan na lądzie. Ja na to że nie można być bhpowcem tylko na papierze i trzeba być podczas prac, potem pytali mnie się o audyty statków. To było najlepsze, audyt według nich to zwykły przegląd dzienny, ja im zacząłem tłumaczyć że pracowałem kiedyś z DNV i wiem jak wygląda audyt.
Ostatnim pytaniem jest ile obecnie zarabia bhpowiec, bo ja będąc na kontrakcie międzynarodowym dostaję 75zł/h netto przy 56h/w i wydaje mi się że powinienem zarabiać znacznie więcej, ale wiadomo jak działają pośrednicy.
#bhp #offshore #praca #hse #jdg
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Cyk_dwujeczka: Właśnie próbuję cały czas sobie wyrobić tą markę. Jestem znany w Niemczech jako inspektor FROSIO (projekty stoczniowe, trochę jestem znany w Szczecinie na stoczni), ale na tym się kończy. Mam niby profil na linkedin, większość ogłoszeń jakie dostaję to albo QC w Niemczech lub jako inżynier budowy w Azji. Ostatnio stworzyłem stronę internetową, ale jak ją otworzyłem to tylko do mnie piszą z Francji i Nigerii. Dlatego się zastanawiam
  • Odpowiedz