Wpis z mikrobloga

@enten: #pasta

Niektórzy twierdzą że PM nie musi być techniczny, bo on jest od zarządzania pracą, więc liczą się miękkie umiejętności a techniczne są nieistotne. Czaicie co by było jakby to samo przenieść np. na budowlankę? Zrobić takiego Oskarka brygadzistą na budowie?

"Jak to płyta fundamentowa musi schnąć dwa tygodnie? A jak ci dorzucę kilku ludzi to wyschniecie ją do
  • Odpowiedz
@enten: kto historii o deweloperze nie słyszał, ten się z tego śmieje ( ͡º ͜ʖ͡º)

Mam akurat grupkę znajomych z architektury i budownictwa - zarówno #niebieskiepaski jak i #rozowepaski - słyszałem tyle historii od nich, że możesz Anetę-scrum masterkę zastąpić przedstawicielem dewelopera jakiejkolwiek płci ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

I też
  • Odpowiedz
  • 13
przecież na budowach jest bardzo podobnie xD

@Yggas: Mówisz, że budowlańców z rana przepytuje Julka po polonistyce z tego co robili wczoraj i dlaczego tak wolno?
  • Odpowiedz
@enten: Ehh, programiści i ich wysokie mniemanie o sobie. Myślisz, że ludzie w innych branżach nie wpadli na to, że projektami trzeba jakoś zarządzać? Ostatnio gadałem z kierowniczką knajpy i mi narzekała, że ma planning, a taski z poprzedniego sprintu nieruszone.
  • Odpowiedz
@Yggas: Mówisz, że budowlańców z rana przepytuje Julka po polonistyce z tego co robili wczoraj i dlaczego tak wolno?

@enten: Nie budowlańców, a ich brygadzistów. I nie Julka, tylko kierownik budowy. Generalnie tak, mem nie jest bardzo odległy od realiów
  • Odpowiedz
Miałem taki jeden projekt, gdzie budowa była prowadzona metodyka zwinna zamiast waterfall - tak były daily i nie umieliśmy tego ogarnąć po co to jest. Poza tym ultra dużo niepotrzebnego stresu
  • Odpowiedz