Wpis z mikrobloga

#turboobrazki Tallinn to jakby ktoś wziął bajkowe miasteczko z książki i przeniósł je w XXI wiek. Tylko że tutaj wszystko jest prawdziwe.

Stare Miasto to prawdziwy labirynt. Można się zgubić między kawiarniami ukrytymi w piwnicach z XIV wieku, sklepikami z bursztynem i restauracjami serwującymi łosia w sosie z borówek. Ze wzgórza Toompea rozciąga się piękny widok na czerwone dachy - jakby ktoś rozłożył wokół ogromną czerwoną kołdrę.

I jeszcze jedno - tutejsze p--o smakuje świetnie, a sauny są wszędzie. Po całym dniu zwiedzania warto odpocząć w jednej z nich.

#tallinn #estonia
PorkaTurbo - #turboobrazki Tallinn to jakby ktoś wziął bajkowe miasteczko z książki i...

źródło: Gt5ygh6W0AAbPcG

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zanim ruscy tam wjadą

@ka-lol: z tego samego powodu zacząłem zwiedzanie krajów bałtyckich, niestety są tam spore mniejszości rosyjskie.
  • Odpowiedz
@PorkaTurbo: Tallinn jest super, ścieżki rowerowe wzdłuż można i można śmigać hulajnoga/rowerem z bolta. Do tego auta bolt na każdym kroku do wypożyczenia na minuty czy tam km (bolt jest z Estonii)

My lecieliśmy z Polski do Sztokholmu, i potem przesiadka na samolot to tallinna, w sumie jakieś 4-5h podróży
  • Odpowiedz
@PorkaTurbo: Dodałbym jeszcze że jest dużo starych drewnianych domów (dużo więcej niż na przykład w Helsinkach) i ludzie normalnie w nich mieszkają. Bardzo fajna plaża miejska. W pobliżu Tallinna jest też sporo wspaniałych miejsc ale to już pewnie na osobny wpis. Chyba moje ulubione miasto, byłem parę razy prywatnie i służbowo.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: Najlepiej to zrobić objazdówke po 3 krajach nadbałtyckich. Ja na razie byłam tylko na Litwie, ale takie mam plany na przyszły rok. A spać to możnaby i w aucie czy namiocie. Na takiej Litwie to widziałam sporo możliwości.
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa @PorkaTurbo
Za to do Helsinek można znaleźć dużo tanich lotów, a potem szybki rejs do Tallina
Na ostatnim zdjęciu opa jest małe stoisko z takimi orzeszkami w karmelu, przygotowywanymi podobno według tego samego przepisu od średniowiecza, a na tym samym zdjęciu, w tle widać knajpę na którą warto wejść chociaż na piwko - obsługa ubrana jest w klimacie średniowiecznym, a światło pochodzi tylko z blasku świec
  • Odpowiedz
@PorkaTurbo: polecam wynajęcie samochodu (jest pełno Boltów na mieście) i podjechanie do Parku Narodowego Lahemaa oraz na wybrzeże, które mnie osobiście totalnie zachwyciło. Zupełnie inne niż u nas, a jakie puste i spokojne!
Krupier - @PorkaTurbo: polecam wynajęcie samochodu (jest pełno Boltów na mieście) i p...

źródło: proxy-image

Pobierz
  • Odpowiedz