Aktywne Wpisy

mmm_MMM +99

dianeyoung +4
Nie wiem o co wam chodzi z tym ego top Maliniaka
Lepsze to niż mental przegrywa #mediolan2026
Lepsze to niż mental przegrywa #mediolan2026
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Mam zagwozdkę prawno-biznesową i liczę na Waszą pomoc, szczególnie osób z #prawo, #rodo i może #podatki.
Stawiam właśnie MVP prostej apki webowej, żeby sprawdzić, czy mój pomysł ma ręce i nogi. Aplikacja będzie zbierać od użytkowników kilka danych: email, data urodzenia, opcjonalnie płeć i stopień edukacji.
Co ważne, chciałbym też od razu przetestować monetyzację. Planuję zintegrować bramkę płatniczą i wprowadzić małe, symboliczne opłaty. Celem nie jest zarobek, a jedynie sprawdzenie, czy ktoś byłby w stanie za to zapłacić i ewentualne pokrycie kosztów (hosting, domena, licencja na JetBrains).
No i teraz sedno problemu: co, jeśli za 3-4 miesiące okaże się, że projekt jest niewypałem i będę chciał go zamknąć? Jak to wygląda od strony prawnej, gdybym musiał zwinąć ten interes? Mam prosty regulamin przerobiony z innego serwisu, ale im więcej o tym myślę, tym bardziej czuję, że to może być za mało.
W skrócie, moje pytania:
Dane użytkowników (RODO): Co z danymi profilowymi (mail, data ur. itd.)? Czy po zamknięciu serwisu mogę je po prostu trwale usunąć, bo "cel przetwarzania ustał", czy jakieś przepisy mnie do czegoś zobowiązują?
Dane transakcyjne: Tu jest większy problem. Nawet jeśli to były drobne kwoty, czy historię transakcji z bramki płatniczej muszę przechowywać przez 5 lat dla skarbówki? Nawet jeśli na tym etapie działałbym w ramach działalności nierejestrowanej? Co z dowodami zakupu dla użytkowników?
Regulamin i Polityka Prywatności: Czy przy wprowadzeniu płatności, nawet symbolicznych, taki "przerobiony" regulamin z szablonu to już proszenie się o kłopoty? Czy na tym etapie absolutne minimum to jednak konsultacja z prawnikiem, żeby uwzględnił kwestie płatności, reklamacji itd.?
Nie chcę pakować kasy w kancelarię, zanim nie dowiem się, czy jest w ogóle zainteresowanie projektem, ale z drugiej strony nie chcę sobie narobić problemów na starcie. Jak Wy byście do tego podeszli?
Z góry wielkie dzięki za rady
#programowanie #programista15k #prawo #rodo #gdpr #startup #biznes #pytanie #pytaniedoeksperta #podatki #dzialalnoscgospodarcza #finanse
@TMBRK: ludzie prali pieniądze także na mikro przelewach, więc skarbówka nie odpuści „bo małe kwoty”.
Absolutnie albo opinia prawnika, albo wiedza od kogoś, kto to już przeszedł i przerobił z sukcesem (tzn. miał kontrolę i „zdał”). Chodzi o to kasowanie, ile faktycznie musisz przechowywać. I czy wystarczy np. zrobić finalny backup, zaszyfrować i wrzucić gdzieś
@TMBRK: to będzie Twoja działalność gospodarcza, więc wszelkie dokumenty księgowe, musisz trzymać przez 5 lat od złożenia zeznania podatkowego. Możesz trzymać w pdf.