Taką koleżankę ćmę sobie dzisiaj w nocy uchwyciłem , pierwszy raz miałem przyjemność taką zobaczyć. Została bezpiecznie wyniesiona na zewnątrz :) Uwielbiam ćmy, są piękne i różnorodne. Nie rozumiem strachu przed nimi, przecież to motylki. #owady #motyle #cma
Nie rozumiem strachu przed nimi, przecież to motylki.
@ololo4: Niby tak no ale "ciut" inaczej wygladaja :D
Ja tam akurat ich sie nie boje ale rozumiem ze taki "motylek na sterydach" moze kogos przestraszyc. Tym bardziaj kogos kto nie wie ze ten motylek krzywdy nie zrobi :D
@ololo4: kolor odwłoka i charakterystyczne paskowanie skrzydeł wskazują na motyla nocnego - Hemithea aestivaria. Okres lotu imago przypada na czerwiec-lipiec, więc to idealna pora na obserwacje (。◕‿‿◕。)
@Lenalee: motyle dzielą się na dzienne i nocne (czyli ćmy, to synonimy), w tym wypadku mamy motyla nocnego - łatwo rozpoznać po czułkach. ʕ•ᴥ•ʔ Zieleniak (Geometra papilionaria) ma nieco
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: Dzięki za poprawną identyfikację, ja jestem bardziej into ptaki niż owady ^^' Wiedziałam że miernik, zielony więc zieleniak xD
@ololo4: ja nie lubię ciem. dlatego że latają w randomowych kierunkach włącznie przy samej ziemi i ciężko je zneutralizować. poza tym atakują człowieka, wlatują w ciebie.
Została bezpiecznie wyniesiona na zewnątrz :)
Uwielbiam ćmy, są piękne i różnorodne.
Nie rozumiem strachu przed nimi, przecież to motylki.
#owady #motyle #cma
źródło: temp_file5420545040799646759
Pobierz@ololo4: Niby tak no ale "ciut" inaczej wygladaja :D
Ja tam akurat ich sie nie boje ale rozumiem ze taki "motylek na sterydach" moze kogos przestraszyc. Tym bardziaj kogos kto nie wie ze ten motylek krzywdy nie zrobi :D
@Lenalee: motyle dzielą się na dzienne i nocne (czyli ćmy, to synonimy), w tym wypadku mamy motyla nocnego - łatwo rozpoznać po czułkach. ʕ•ᴥ•ʔ Zieleniak (Geometra papilionaria) ma nieco