Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam budżet na nieruchomość 1 000 000 PLN (500k oszczędności oraz 500k kredyt hipoteczny). Pracuję zdalnie, praca hybrydowa, muszę być w biurze w Krakowie minimum 2 razy w tygodniu.

Proszę również o komentarze osoby, które były w podobnej sytuacji: co wybraliście, czy żałujecie swojej decyzji?

#nieruchomosci #krakow #mieszkanie #dom

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

Jakie opcje są według Was godne rozważenia w moim przypadku?

• Mieszkanie w Krakowie 60-70 metrów 33.8% (48)
  • Bliźniak albo szeregówka pod Krakowem 28.2% (40)
  • Dom wolnostojący, godzinę drogi od Krakowa 38.0% (54)

Oddanych głosów: 142

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim dom. Trafisz palacza pod soba i nie będziesz żył normalnie. Tak samo menela, psiarza, rodzinę, czy osobę późno chodzącą spać. Nie mówiąc o tym że 70m2 to śmiech na sali jeśli planujesz kiedykolwiek dzieci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jakbym miał do wydania bańkę, to bym rozważał mieszkanie w Krakowie. Za te pieniądze nie da się postawić domu w rozsądniej odległości od miasta, bo działka będzie bardzo droga, a więc braknie na dom, skoro budżet do miliona. Za te pieniądze uda Ci się kupić 70 metrów w Krakowie, w spoko lokalizacji, fajnie wykończone (albo odpowiednio taniej mieszkanie do remontu i sam sobie wykończysz). Oczywiście po odpowiednich negocjacjach ze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim stoimy z niebieskim przed podobnym wyborem, zdecydowalismy się na dom pod miastem. No, ale założyliśmy budżet trochę większy, więc max 15min od granicy wojewódzkiego.

Godzina od miasta to już jest dramat komunikacyjny i nie patrz tylko na 2 dni dojazdu do pracy na teraz bo za rok możesz mieć pracę z dojazdem 5 dni w tygodniu, za chwilę jakiś lekarz, wypad do kina, Ikea i skończy się na tym że będziesz
  • Odpowiedz
@Snowflake_ dzięki ()
Niestety nie jest to żadne bogactwo w sytuacji, kiedy zależy nam na bliskości miasta, więc trzeba będzie iść na jakieś ustępstwa tak czy siak ¯_(ツ)_/¯
No ale stwierdziliśmy, że lokalizacja jednak jest najważniejsza. Remont łazienki czy tam czegoś innego zawsze można za jakiś czas zrobić, a jak stwierdze po czasie, że dojazd do pracy mnie wykańcza, to chałupy nie przestawię 😆
  • Odpowiedz
@Shyvana: zgadza się, ale ten budżet pokrywa się z tym, co zakładałem. Nie wiem z jakiej części Polski jesteś, bo ja tak jak autor tematu z Krakowa, i w budżecie 1.5m można myśleć o domie parterowym z garażem, w lokalizacji blisko miasta ( ͡° ͜ʖ ͡°) Druga rzecz jest taka, że jest to kawał grosza, więc nie każdego na to stać, nawet z kredytem.
  • Odpowiedz
@Snowflake_ Poznań here, więc podejrzewam, że ceny podobne lub marginalnie niższe. Z tego co zdążyłam się rozeznać, to dałoby się troche taniej, ale bardzo już tnąc na wielkości działki/metrażu/jakości wykończenia. No, ale nie po to człowiek chce się w końcu z bloku wyprowadzic, żeby na działce 300m ledwo siedzieć ( )

Niestety, ceny domów wokół największych miast są rzeczywiście porazajace. Mini ratka to to nie będzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: za 500k kupisz dom w olkuszu +ew mniejszy kredyt na remont (tez przeciez nie musisz od razu calosci zrobic).
niezaleznosc finansowa daje ci sporo swobody w doborze pracy wiec firme wymagajaca Full Office albo nie dajaca podwyzki mozesz zlac cieplym moczem z dnia na dzien ;)
  • Odpowiedz
  • 2
@skorpion666

Tak na pewno w mieszkaniach za milion będzie menel xd

Palacz --> no i jaki problem? Zamkniesz okno raz na ruski rok jak poczujesz, że pali na balkonie i coś ci leci do środku. W domu równie dobrze twój sąsiad może robić grilla i smrodzic ci tym. Ja mam teraz taki problem.
  • Odpowiedz
@Czoso:
paradoksalnie mozesz tez wygrac bogatego patusa, nie kazdy sie uczciwie dorabia.
+milion to jest 70m2 w starym budownictwie wiec mozesz tez trafic na szczesliwego dziedzica/dziadka/bezrobotnego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie byłem, ale opcji idealnej nie ma. Ktoś napisze że dom lepiej bo w bloku psiarz lub palacz - niestety w domach też. Możesz mieć sąsiada co będzie miał psa ujadającego całymi dniami, odpalającego szlifierke lub uciążliwą muzykę. Oczywiście domy są o wiele rzadziej sprzedawane/kupowane więc jak zrobisz dobre rozeznanie to masz większe szanse na dobre sąsiedztwo. Dom pozwoli ci mieć osobny pokój na biuro i ogólnie sporo plusów
  • Odpowiedz