Wpis z mikrobloga

Wejdź na stronę sklepu Steam dowolnej gry ulepionej na silniku UnrealEngine 5.
Wejdź w zakładkę społeczność i zrzuty ekranu
Żaden z nich nie wygląda lepiej niż gra z PlayStation 2

Ciekawe jak będzie wyglądał nowy #wiedzmin4, bo przypominam że też będzie ulepiony na tym chłamie.

#gry #steam #unrealengine5 #takaprawda
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rustyyyy: dla mnie gry na UE5 wyglądają ładnie ale wszystkie identycznie. Jakby samochody lub motocykle zaczęła tylko jedna marka klepać
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: UE jest specyficznym silnikiem. Na pierwszy rzut oka od prawie każdej gry tworzonej na nim, zwłaszcza UE4 ale 5 też, bija taka sztuczność, jakby wszystko było z plastiku
Niemal każda gra na UE jak się patrzy na świat stworzony, to wygląda to wszystko jak makieta.
IMO nie do porównania z np. Cry Engine gdzie krajobrazy z KC:D wyglądały niemal jak żywe i prawdziwe.
  • Odpowiedz
  • 0
@bary94pl: Spędziłem godzinę na ustawieniach graficznych by uzyskać widok ze sklepu Steam i nie da sie.
Dla tego poszukałem w internetach w tym na samym Steam jak gra wygląda u innych i... u każdego wygląda tak samo.
Ponadto na najniższych modele 3d nie zawsze się chcą ładować z jakiegoś powodu więc widzę graczy za nimi... w sieciowej strzelance.

Skoro te problemy to specyfika silnika to chyba można uznać ten silnik
  • Odpowiedz
  • 0
@Eugeniusz_Zua: Silnik Source oraz ID tech były mocne. Nie wspominając o silniku Rage od Rockstar
Poza tym nie piszę o tym że gry na UE5 wyglądają nudno, tylko że są paskudne i bliżej im do ruskich modów na source 2004 czy Roblox.
Z tą różnicą że na sklepie Steam gra wyglądała podobnie jak u graczy, co nie może być powiedziane o nowym "lepszym" silniku od twórców fortnite
  • Odpowiedz
Wygląda trochę lepiej jak Palworld.

@Rustyyyy: Jezeli to przypomina stare gry 3D, to nie mamy o czym rozmawiac, bo nie wiesz za bardzo o czym mowisz ;) Tu material digital foundry.

IMO nie do porównania z np. Cry Engine gdzie krajobrazy z KC:D wyglądały niemal jak żywe i
pastaallacarbonara - > Wygląda trochę lepiej jak Palworld.

@Rustyyyy: Jezeli to przy...
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: Mam nadzieje że dostanie wsparcie od epic, bo gry które tego wsparcia nie dostały wyglądają jak gry z ery PS2.
Możesz sie z tym kłócić, ale polecam wejść na Steam i poszukać różnych gier na tym silniku. Większość z nich na Sklepie wygląda zupełnie inaczej niż w zakładce społeczność / zrzuty ekranu.
  • Odpowiedz
Mam nadzieje że dostanie wsparcie od epic, bo gry które tego wsparcia nie dostały wyglądają jak gry z ery PS2.

@Rustyyyy: tu chodzi o ficzery dostepne w silniku, a nie wsparcie w developmencie jako takim - redzi mowia, ze potrzebuja usprawnien w streamingu, wiec ludzie z epica siadaja do tego ficzera i polepszaja wg wytycznych redów pod ich potrzeby, z czego potem moga korzystac wszyscy uzywajacy silnika. Każda firma ktora
pastaallacarbonara - >Mam nadzieje że dostanie wsparcie od epic, bo gry które tego ws...

źródło: Screenshot 2025-06-21 at 17.21.43

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: Aż taka różnica pomiędzy obietnicami o stanem faktycznym jest normalna?
Naprawdę ładniejsze rzeczy widziałem na starych konsolach. Żeby być fair to poza grami Rockstar, to mało kiedy ogrywam nowe tytuły, ale druga gra na tym samym silniku która wygląda zwyczajnie paskudnie, niezależnie od ustawień graficznych, chodź nie spodziewałem sie darmowego wallhacka, jak dobrze że w grze zaimplementowano anticheat.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: ue5 jest cholernie nierówny, zaś gry, które na nim wychodzą to najczęściej kaszany lub skoki na kasę- Stalker2 wymagający klastra obliczeniowego albo Oblivion zmulający większość kart i to kurna na czym xd na zwykłej scenerii xd.
E33 to wyjątek od reguły, gdzie ten silnik naprawdę daje radę, biorąc pod uwagę fakt, że wreszcie dostajemy cutscenki na silniku a jednocześnie świat z dużym zasięgiem rysowania bez zarzynania grafik.
  • Odpowiedz