Wpis z mikrobloga

Przekładam sobie różne rzeczy między autami i w końcu po tylu latach zrobiłem jakiś pomiar żarówek H7 mijania.

W jednym samochodzie miałem bosmy czyli jakiś polska niska półka. Na tych kupiłem auto parę lat temu, dopiero dzisiaj dowiedziałem się co tam jest wsadzone, a z drugiego tungsramy +90 procent.

Ustawiłem apke luksomierz ta sama odległość i kąt.
Na bosmach wyszlo 1400lx na trungsramach 1600lx.
Oczywiście ilość lx nie ma tu nic do rzeczy bo nie spełnia zanych norm pomiarowych czy odległości itp, ale chodzi o różnice procentowa na tym samym urządzeniu i warunkach. Silnik odpalony aby nie spadało napięcie i nie ściemniało żarówki.

Tungsramy plus 90 procent świeca o 14 procent jaśniej.

Teraz już i tak ich chyba nie sprzedają, były po 30zl potem za 100zl a później już nie sprawdzalem..

#motoryzacja #zarowki
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@NuklearnySzpadel: żarówka to też nie tylko sama ilość światła, ale to jak to światło pada, dane punkty, geometria czy powtarzalność/zachowanie jakości, a nie że ta jedna żarówka świeci tak, a druga inaczej, mimo że są takie same.
Swego czasu auto świat zrobił test h7.
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/test-zarowek-h7-sprawdzilismy-ktore-swieca-najlepiej-zobacz-nasz-wybor/9xyccyc
są różnice i to spore, więc nie koniecznie będzie świecić tak jak trzeba ;)

Ale w dzisiejszych czasach to nie opłaca się dopłacać do takich
  • Odpowiedz
@r5678, większości tych tanich marek nawet nie kojarzyłem, ale Narva mnie mocno zaskoczyła, bo właśnie te uważałem za najtańsze. W teście wypadły średnio, a w rzeczywistości każdorazowo zachwycam się światłami jakie są w aucie żony.
  • Odpowiedz