Wpis z mikrobloga

Kolej w pigułce w Warmińsko-Mazurskim.

Z Braniewa do Olsztyna jest 5 par pociągów (Dni robocze) jest to 95 km w jedną stronę i pociąg jedzie prawie 2 godziny.
Z Braniewa do pobliskiego Elbląga są 2 linie kolejowe około 55km i nie jeździ żaden pociąg.
Kiedyś jeździły ale miały po 1-2-3 pary połączeń w ciągu dnia i wielkie zdziwienie że mało kto tym jeździł.

#kolej #warminskomazurskie #warmia #mazury #wykluczeniekomunikacyjne
mi01P2r - Kolej w pigułce w Warmińsko-Mazurskim.

Z Braniewa do Olsztyna jest 5 par p...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mi01P2r: A daj Pan spokój
W latach 2005-2006 służyłem w nie istniejącej już jednostce artylerii w Braniewie.
Pierwsze moje przejazdy z Sochaczewa były właśnie przez Olsztyn i to się jechało 1,5 dnia właśnie przez brak połączeń w tamtym regionie.
Dopiero później znalazłem połączenie przez Elbląg ale PKSem.
Wyglądało to tak:
Z Braniewa do
  • Odpowiedz
@mi01P2r: jedna linia juz nigdy nie będzie odbudowana, druga tylko towarowa i szanse na powrót ruchu pasażerskiego prawie zerowe
  • Odpowiedz
@mi01P2r: bo nawet na drezyny bylo ciężko kawalek z tej linii utrzymać w miarę przejezdnym stanie. A kolej nie ma kompletnie w planach reaktywacji, koszty ogromne, województwo nie chce sie dokładać
  • Odpowiedz
@galonim: Nigdy nie było bezpośredniej linii kolejowej między Lidzbarkiem Warmińskim a Dobrym Miastem. Nie można więc mówić o przywróceniu a jedynie o budowie nowej linii. I były takie pomysły w 2019 r.
Do 1945 r. istniało połączenie przez Ornetę.
  • Odpowiedz