Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sprynek: ktoś pisał na wykopie o takich automatach, nie wiem czy nie gdzieś w Skandynawii, już nie pamiętam.
Przed wrzuceniem do urny skanujesz głos i maszyna zlicza.
A głosy w urnie sa tylko tak na wszelki wypadek, jakby się coś popsuło.
Więc podobne rozwiązanie do Twojego gdzieś funkcjonuje, ale naprawde nie pamiętam gdzie to Mirek opisywał, kojarzy mi się któryś kraj Skandynawii, ale nie jestem pewny.
  • Odpowiedz
@Hoisin_Sticky_Ribs @sprynek

Jestem za. Ale nie na zasadzie albo to, albo to. Dwa systemy mogą działać obok siebie i wyniki na końcu mają się zgadzać.

System elektronicznych niezależny - na tej zasadzie co piszecie - i reszta może działać jak dotychczas.

Wtedy nie będzie mowy o pomyłkach albo "pomyłkach"
  • Odpowiedz
@sprynek: overengineered idiotyzm, widac ze wykopek wymyslal xD

glosowanie przez mobywatela/profil zaufany - i tyle. wiecej, tak by mozna zaczac robic regularne referenda, jak w cywilizowanych krajach.
  • Odpowiedz
@sprynek: a musisz robic te wybory w jeden dzien? skalowanie zasobow chmurowych to jakas nowa technologia?

dowalic trwajaca 2 tygodnie cisze wyborcza, glosowanie tez niech trwa nawet i te 2 tygodnie, wszystko online, nizsze koszty, wieksza frekwencja

w miejscach gdzie aktualnie sa komisje posadzic 1-2 informatykow, zeby pomogl dziadkom i innym nieumiejacym w internety zaglosowac, i tyle
  • Odpowiedz
@Hoisin_Sticky_Ribs: a oczywiscie ze mozna, czemu mialbym pracujac w komisji nie moc sfejkowac czyjegos podpisu, pobrac karte i ja wrzucic do urny?

probujesz negowac moj pomysl w oparciu o jakies debilny edgecase kiedy propsowales debilne rozwiazanie, ktore jest bardzo kosztowne i errorprone (problemy z internetem, ze sprzetem, pradem)

litosci
  • Odpowiedz
@Evil_JP2:

czemu mialbym pracujac w komisji nie moc sfejkowac czyjegos podpisu, pobrac karte i ja wrzucic do urny?

Nadzór innych członków komisji, obecność obserwatorów delegowanych przez stowarzyszenia
  • Odpowiedz