Wpis z mikrobloga

@Bipolar-: Tak najzupełniej poważnie: co Cię interesuje zdanie wykopków? Przecież oni w żadnej kwestii nie mają nic do powiedzenia. To tak jakbyś ze mną tutaj debatował o tym, że Ronaldo zarobił rok temu za dużo. Co z tego przyjdzie? Nic. No chyba, że w tym czasie kupi sobie nowy samochód albo poleci na wakacje. Szkoda nerwów moim zdaniem, ale to Twój wybór.
  • Odpowiedz
  • 6
w żadnej kwestii nie mają nic do powiedzenia.

@ab_ovo_usque_ad_mala: Otóż mają. To prosto z wykopu wyszła cała rebelia przeciwko deweloperom, o której mówi teraz cały naród, a właśnie to samo dzieje się z lekarzami. Skala nienawiści społeczeństwa do lekarzy przekroczyła już wszelkie normy. Za chwile dosłownie wywiozą nas na taczkach, a najbardziej oberwie się zwykłym lekarzom co zarabiają grosze w szpitalach i odwalają najczarniejszą robotę.
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Co Ty mówisz? Przecież deweloperom nic strasznego się nie dzieje, no i dziać się nie będzie. Są niezbędni w procesie kreacji pieniądza. To, że dużo się o tym mówi wcale nie oznacza, że będzie się dużo w tym temacie działo. Powiem Ci tak, kilka lat temu byłem na jednym "wykopparty". Średnia wzrostu to jakieś 170 cm, uzębienie niepełne, twarze polskie. Tak dla uzmysłowienia Ci, z kim Ty tutaj dyskusje
  • Odpowiedz
  • 1
ważne żeby zrobili 40 000 miejsc na medycynę bo spec od zdrowia publicznego @lx200 się tego domaga

@LichoToWie: gdybym był pacjentem też bym się tego domagał. Niestety jesteśmy na przegranej pozycji w tej sprawie. Z perspektywy pacjenta nadmiar lekarzy jest korzystny

Niestety coraz częściej dochodzę do wniosku, że złą ścieżkę życiową wybrałem
  • Odpowiedz
  • 3
a w jaki sposób by to podniosło jakość świadczeń?

@LichoToWie: Głównie chodzi o dostępność świadczeń. Ktoś kto miał z matury z biologii 50% może być tak samo dobrym lekarzem jak ktoś kto miał 80%
  • Odpowiedz
  • 3
I co z nich wynikło? Nic.

@ab_ovo_usque_ad_mala: No jak to nic nie wynikło. Przecież naotwierali dziesiątki uczelni na których panuje fikcyjne kształcenie i wpuszczają non-stop bez żadnych uprawnień tysiące lekarzy ze wschodu.

W ciągu 2 lat zmienią ustawę o ochronie zdrowia i usuną przelicznik zarobków do średniej
  • Odpowiedz
@LichoToWie: gdybym był pacjentem też bym się tego domagał. Niestety jesteśmy na przegranej pozycji w tej sprawie. Z perspektywy pacjenta nadmiar lekarzy jest korzystny

@Bipolar-: Nie jest, możesz poczytać lit. fachową, ale w skrócie: nadmiar to niższe stawki i trudniej z pracą, więc mniej zdolnych ludzi wybiera ten zawód, bo zwyczajnie przestaje się opłacać robić ciężkie studia.
  • Odpowiedz
  • 2
no nie wiem jeśli ktoś nie jest w stanie spoko napisać matury to cienko widzę jak przechodzi przez egzaminy

@LichoToWie: zdać matury na 90% gdzie masz tylko jedną szansę i musisz maksymalnie wyśrubować wynik, to zupełnie inna sprawa niż dostać 50% z egzaminu na studiach żeby załapać się na trójke + masz drugie i trzecie terminy. Przecież ludzie z ED czy z niestacjonarnych mają dużo gorsze wyniki z matur, a
  • Odpowiedz
  • 6
więc mniej zdolnych ludzi wybiera ten zawód, bo zwyczajnie przestaje się opłacać robić ciężkie studia.

@cyk21: Tylko, że ja uważam że ludzie, którzy mają 90% z matury to się wręcz marnują na tych studiach, bo te studia wcale nie wymagają bycia kimś takim. Większość lekarzy to bezmyślne żywe receptomaty. Do tego nie potrzeba ludzi, którzy zdają mature w skali najlepszy 1% w kraju
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Nie patrz tylko na polski kulawy system rekrutacji: na całym świecie medycyna ma najtrudniejszy próg wejścia, w niektórych krajach są dodatkowe testy na inteligencję czy trzeba już mieć jakieś studia skończone. I w efekcie lekarze to faktycznie 1% najbystrzejszych ludzi.

Żeby być receptomatem również trzeba najpierw zdobyć prawo wykonywania zawodu.
  • Odpowiedz
  • 1
Powiem Ci tak, kilka lat temu byłem na jednym "wykopparty". Średnia wzrostu to jakieś 170 cm, uzębienie niepełne, twarze polskie. Tak dla uzmysłowienia Ci, z kim Ty tutaj dyskusje prowadzisz... Postaw się w ich miejscu, oni nienawidzą nie tylko lekarzy, nienawidzą każdego, bo los był dla nich wyjątkowo okrutny.

@ab_ovo_usque_ad_mala: Może faktycznie masz racje i nie powinienem się tym przejmować. Teraz dało mi to do myślenia
  • Odpowiedz
  • 2
Ten lekarski wątek na tym tagu to jakaś skoordynowana akcja?

@Pharos: Tak, skoordynowana akcja programistów, że będą wszędzie pisać, że programista teraz nie może znaleźć pracy i żeby tylko na lekarski iść. Zgadywali się tutaj 2 lata temu żeby tak robić. Programisci z-------ą swoimi wysrywami tagi lekarskie to ja bede z------l tagi programistyczne
  • Odpowiedz