Wpis z mikrobloga

Słuchajcie Mirki, mam taką sytuację, że mój sąsiad ma na działce trzy blaszaki, dwa z nich blisko mojej granicy. Nie więcej niż metr od granicy.

Rozumiem, że przepisy są takie, że musi być 3 metry od granicy. I co teraz mogę zrobic?
I teraz najważniejsza rzecz, nie chcę żeby sąsiad coś zmieniał, mi to nie przeszkadza, ale sam bym takiego blaszaka postawił metr od granicy.
Jak wyślę legalnie zgłoszenie to mi uwala wniosek i nic nie zrobię?
Robić na czarno samowolę? Co radzicie?

#prawo #urbanistyka #architektura #budownictwo #ogrod
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co teraz mogę zrobic?

@kossmann: Zgłosić do nadzoru. Pamiętając, że inspektor nie będzie oglądał tylko tego, co mu pokażesz palcem, ale może również oglądać Twoją działkę xd
  • Odpowiedz
Kiedyś sąsiad postawił blaszaka (zaplecze budowy) tak, że wchodził okapem na moją działkę, nie chciał przesunąć. Jak w końcu na budowę dotarł nadzór to się okazało, że jego hala została wybudowana z istotnymi odstępstwami od projektu. Mało brakowało a musiałby ją w całości rozebrać.
  • Odpowiedz
@kossmann mój ojciec był kilka lat temu w podobnej sytuacji. Poszedł do geodezji zapytać jak to zgłosić i czy w ogóle może - urzędniczka mu powiedziała, żeby nic z tym nie robił o ile dobrze żyje z sąsiadem, a jak by się ktoś kiedyś przyczepił to nie jest to związane z gruntem, więc można przesunąć o 10 cm celem udowodnienia. Oczywiście na piśmie tego nie dostał, więc nie wykluczam, że chciała
  • Odpowiedz