Wpis z mikrobloga

@groman43: Wszystko jest fajne jak się prototypuje na płytce stykowej, kabelkach itd. Schody zaczynają się gdy trzeba zrobić jakieś PCB, jeszcze do tego najlepiej jakby spełniało jakieś normy. Robiąc takie urządzenia elektroniczne trzeba mieć od cholery wiedzy z elektroniki, posiadać jakiś sprzęt, warsztat. Oczywiście trzeba też mieć bardzo dużo wolnego czasu. Powodzenia z zachęcaniem CRudziarzy do wejścia w to :D
  • Odpowiedz
@klopsiki38: w poważnych firmach elektronikę robią elektronicy, programiści embedded robią tzw bring up.
Ale tak, pracowałem w niepoważnej firmie kiedyś i robiłem wszystko, łącznie z projektowaniem i montażem elektroniki :)
  • Odpowiedz
@groman43: w sensie sugerujesz, żeby dać sobie spokój z komercyjnym programowaniem i robić sobie jakieś robociki hobbystycznie, co nie zapewni ci pracy?
  • Odpowiedz
  • 2
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny może Cię zaskoczę, ale niedawno zaoferowano mi ciekawą pracę za uczciwe pieniądze w Polsce. I tak, to było telco. Stary tuned, więcej info o 16:00.

@klopsiki38 za niepoważną kasę to ja pracowałem jak jeszcze byłem na studiach. Teraz za stary na to jestem.

@ly000 projekty hobbystyczne mają to do siebie, że niekoniecznie muszą mieć sens komercyjny i są szansą na pokazanie swoich umiejętności. Nie muszą przekładać się jeden
  • Odpowiedz
@groman43: w zastosowaniu kontrolera PID nie ma niczego odkrywczego ani kreatywnego. tak samo w tej całej elektronice tego robota. nawet krudy są bardziej kreatywne
  • Odpowiedz
w zastosowaniu kontrolera PID nie ma niczego odkrywczego ani kreatywnego.

@ly000: no dokładnie, chłop robi z tego rocket science gdzie masz to całym przedmiot o tym na pierwszym stopniu na informatyce xD. Nie wiem jak na wyższych szkołach lansu i baunsu, ale my mieliśmy wejściówki z tego i jak nie zdałeś chyba dwóch w semestrze to u----------ś przedmiot xD
  • Odpowiedz